V PERZIJO

kulinarično potovanje v Iran
1/14
TIP POTOVANJA
 • Potovanje je namenjeno vsem, ki si želijo globljega vpogleda v pomen ene ključnih svetovnih civilizacij.
 • Vseskozi bomo v neposrednem stiku z Iranci, navdušila nas bo tako njihova razgledanost kot prijaznost. Odgovori na vsa vprašanja, ki se nam bodo med potjo porajala, bodo na dosegu roke.
 • Naše potovanje bo izrazito kulinarično! Noben resen poizkus spoznavanja Irana ne more prezreti pomena kulinarike za Irance. Kulinarika ni le užitek, je tudi čutna izkušnja duha perzijske civilizacije. Imeli bomo enkratno priložnost spoznavati njene nianse in lokalne različice.
 • Ne bomo le slepo brzeli od ene do druge znamenitosti, ampak bomo skušali vse kar vidimo postaviti v širši zgodovinski, kulturni in civilizacijski kontekst. Skozi zanimive zgodbe bomo spoznavali dolgo zgodovino Perzije, ki kontinuirano poteka že od antičnih časov.
 • Pot nas bo vodila skozi ključne kraje perzijske zgodovine in geografije preko Iranske planote in skozi zgodovinsko provinco Fars. Obiskali bomo klasični Esfahan, puščavski Jazd in kulturno prestolnico Širaz.
 • Posebno pozornost bomo posvetili prenočiščem: čakajo nas pozorno urejene sobe v obnovljenih tradicionalnih perzijskih hišah, nanizanih okoli osrednjega dvorišča, kjer se, udobno zleknjeni, družimo ob čaju in vodni pipi.

PERZIJSKA PUSTOLOVŠČINA - IRAN

 

1. dan, Let v Tehran

2. dan, prihod v Tehran

Prihod v glavno mesto Irana. Zgodnje jutranji prihod bo zahteval nekaj ur počitka. Zgodaj popoldne se odpravimo proti slovitem tehranskem bazarju in našemu prvemu obedu naproti. Drugi nas čaka zvečer v sloviti tehranski restavraciji, specializirani za praktično eno samo jed.

3. dan, Teheran – Kašan - Esfahan

Sloviti perzijski šah dinastije Safavidov Šah Abas je v 16.stoletju izbral Isfahan za svojo prestolnico. Kamorkoli se obrnemo, najsi so to mostovi čez reko Zayandeh, dovršeni urbanizem trga Naqsh-e Jahan s svojimi palačami in mošejami, historični bazar... vedno imamo opravka s klasičnimi dosežki perzijske civilizacije. Tudi četrt Jolfa, kjer je Šah Abas naselil Armence, da bi s svojimi rokodelskimi znanji sodelovali pri gradnji prestolnice, je njegova zamisel. Nekje na polovici poti se bomo ustavili v mestu Kašan, starodavnem mestu z nekaj dobrimi restavracijami. Pade kosilo.

4. dan, Esfahan

Ogled najznamenitejšega mesta v Iranu, prestolnice safavidske dinastije (16.stol.), ki predstavlja vrhunec perzijske kulture: palači Čehel Sotun in Ali Qapu, trg Naqsh-e Jahan, šahova mošeja in historična mošeja Džameh ter seveda labirint bazarja Bozorg. Bazar poleg labirinta nakupovalnih sukov nudi skrite kotičke, kjer si v prvovrstnem ambientu lahko privoščimo izvrstno kavo ali čaj, ter potegnemo slastno šišo…

Esfahan slovi tudi po svojih kulinaričnih posebnostih, ki jih seveda ne nameravamo spregledati.

5. dan, Esfahan – Čak Čak - Jazd

Na potovanju med dvemi osrednjimi mesti se bomo ustavili v osrčju puščavskih gora, kjer se skriva Čak Čak, eden najpomembnejših zoroastrskih templjev v Iranu. Pot bomo nadaljevali do Jazda, mesta sredi puščave.

6. dan, Jazd

Ko se sprehodimo skozi živahen in lepo ohranjen stari del mesta, nam je takoj jasno, zakaj je zaščiteno kot svetovna kulturna dediščina. 800 let stara džamija skriva pravo bogastvo detajlov in je seveda prva na vrsti za ogled. Bazarski suki nas pripeljejo do Muzeja vode. Posvečen je kanatom, sofisticiranim kanalom, sistemom za preskrbo z vodo, ki so pravi gradbeni podvig, brez kakršnega stalna poselitev sredi puščave ne bi bila mogoča. Na drugi strani ceste se razprostira trg in mošeja Amirja Čakmaka. Tu lahko poizkusimo lokalne specialitete iz kameljega mesa in najboljše lokalne sladice.

7. dan, Jazd - Fahraj

V mestu bomo danes z drugačnimi nameni. Dan je namenjen mali šoli iranske kulinarike, v kateri lahko bolj ali manj aktivno sodelujemo. Vsak obed se začne z nabavo surovin. Seveda bo ostalo še nekaj časa za kak ogled, trgovino ali čilanje na slikoviti starovečni terasi. Naš kulinarični podvig bomo nadaljevali v vasici Farhaj, od koder se bomo odpeljali na obed v puščavo, kjer si bomo privoščili večerjo ob zahajajočem soncu.

8. dan, Jazd - Pasargadae - Perzepolis - Naqsh-e Rostam - Širaz

Današnji dan je namenjen stiku z začetki perzijske kulture. Provinca Fars južno od Alborških gora je zgodovinsko središče Perzije in tu se nizajo sloviti kraji, ki jih ob obisku Irana ni mogoče izpustiti. Ustavili se bomo v Pasargadi, prvi prestolnici Ahemenidskega imperija, kjer je grobnica začetnika perzijske slave vladarja Kira Velikega. Nadvse impresivne so v skalo vklesane grobnice Naqsh-e Rostam, kjer so pokopani Kirovi nasledniki, med njimi tudi najslavnejši Darij Veliki.

Seveda ne bo šlo brez obiska Perzepolisa, mogočne prestolnice ahemendskega imperija. Darij Veliki in njegov sin Kserkses I. sta začela z gradnjo kompleksa stavb, stebrišč, portalov, kakršen pritiče največjemu imperiju svojega časa. Njegovo mogočnost lahko razberemo še danes, čeprav je bila prestolnica razdejana leta 330.pr.n.št., ko si je Perzijo podredil Aleksander Veliki. Našo pot skozi perzijsko zgodovino bomo končali v slovitem Širazu, ki velja za središče perzijske kulture.

9. dan, Širaz

Posebno občudovanje med brezštevilnimi iranskimi mošejami velja mošeji Nasir-al-Molka. Pa ne le zaradi izjemnih detajlov, ampak predvsem zaradi fantastične igre svetlobe, ko sonce posije skozi obarvana stekla njenih oken. V Širazu ne moremo mimo grobnice velikega perzijskega pesnika Hafeza. Predvsem nas bo presenetilo, kako živo je med Iranci še vedno prisotna njegova poezija. Del dneva bomo preživeli na širnem in slikovitem bazarju, ki je idealen kraj za zadnje nakupe pred povratkom domov.

10. dan, Let domov.

CENA POTOVANJA

Cena potovanja je  950 EUR pri številu 10 - 15 udeležencev. Pri manjšem številu (6 - 9) udeležencev je doplačilo 150 EUR.
V primeru polne skupine (15 udeležencev) prvih sedem prijavljenih z vplačano akontacijo prejme 100 EUR popusta
Cena vključuje:
 • prevozi po programu,

 • nočitve z zajtrkom v dvoposteljnih sobah s kopalnico brez kategorizacije,

 • vstopnine po programu

 • vodeni ogledi znamenitosti,

 • kuharski tečaj

 • skupinsko zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris z dvojnim kritjem (Covid kritje vključeno),

 • organizacija in izvedba potovanja s slovenskim spremljevalcem (pri 6+ udeležencih).

V ceno ni vključeno:

 • viza + obvezno lokalno zdravstveno zavarovanje

 • povratna letalska karta do Tehrana,

 • prevoz na letališče in nazaj,

 • kosila in večerje na potovanju,

 • doplačilo za enoposteljno sobo, ki znaša 150 EUR,

 • napitnine.

 • zavarovanje rizika odpovedi (neobvezno, a priporočljivo)

PRIJAVA

Če se želite prijaviti na potovanje, izpolnite prijavnico.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV
Število udeležencev je omejeno na 15 oseb, minimalno število je 6. Za skupino z manj kot 6 udeleženci lahko organiziramo potovanje brez slovenskega spremljevalca po ceni, prilagojeni velikosti skupine.
 

NOČITVE

Kjerkoli bodo na voljo, bomo prenočevali v tradicionalnih perzijskih hišah, preurejenih v hotele. Na voljo bodo dvoposteljne sobe s kopalnico.

VREME

Marca je v osrednjem Iranu nekaj topleje kot v Sloveniji ob istem času, S seboj imejte dovolj toplih oblačil in oblačila za zaščito pred vetrom.

 

VIZUM

 

Za potovanje v Iran potrebujemo vizo. Pred potovanjem bomo zaprosili za vizo preko interneta, ki jo bomo. če bo odobrena, dobili na iranski ambasadi v Ljubljani. Pred vstopom v državo je potrebno izpolniti tudi "Covid-19 self declaration form", ki jo bomo pridobili na veleposlaništvu.

CEPLJENJE IN BOLEZNI

Vstop v Iran je dovoljen le cepljenim proti COVID19. Potreben je tudi negativen RT-PCR test v angleščini, opravljen najkasneje 96 ur pred odhodom iz Slovenije. Ob prihodu lahko na letališču opravijo test okužbe z virusom Sars-Cov2.

V ceno potovanja je vključeno zdravstveno zavarovanje z dvojnim kritjem in Covid kritjem.

Priporočamo cepljenje proti virusu Hepatitisa A, ki je ena najbolj razširjenih popotniških bolezni. Prva injekcija nam omogoča enoletno zaščito, če pa se po enem letu cepimo še enkrat, smo brez skrbi vsaj 10 let. Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: (01) 586 39 00. Več informacij...

 

Več informacij o potovanju v Iran lahko najdete TUKAJ.

04.03. - 13.03.2022
 

950 EUR

plus letalska karta

10 dni
Cena velja za skupino od 10 do 15 potnikov.
Če je število potnikov manjše (6 - 9), se cena zviša za 150 EUR.
Če je potnikov 5 ali manj potovanje lahko izpeljemo brez slovenskega vodje potovanja.

POTEK PO DNEVIH

01. dan, 4.3., Let v Tehran

02. dan, 5.3., Prihod v Tehran

03. dan, 6.3., Kašan, Esfahan

04. dan, 7.3., Esfahan

05. dan, 8.3., Čakčak - Jazd

06. dan, 9.3., Jazd

07. dan, 10.3., Jazd - Fahraj

08. dan, 11.3., Perzepolis

09. dan, 12.3., Širaz

10. dan,  13.3., let domov

iran-05.jpg
P1050487cut2.jpg