Z NULE NA TISOČAKA

revija GEA, september 2015

Iz Trsta po kolesarski poti Giordano Cottur skozi Glinščico do Kozine in dalje na Slavnik.

Slavnik (1.028m) verjetno imena ni dobil zaradi svoje kolesarske slave. Bi ga pa lahko. Priljubljeni desetkilometrski makadamski klanec iz Kozine ponuja nekaj vmes med treningom in kolesarsko turo. Razgled z vrha je vse prej kot skromen in morska modrina bije v oči. Morje torej, za katerega je znano, da označuje ničelno nadmorsko višino. Izziv se ponuja kar sam, kolesarjenje z obale do točke, kjer kopno prvič poskoči čez kilometer v višino. Slovenska obala ni prav priročna za naš namen. Istrsko zaledje in Kraški rob sta za poldnevno kolesarsko turo prehud zalogaj. Zato pa se kot idealno izhodišče ponuja Trst s svojo kolesarsko potjo Giordano Cottur. Speljana je po trasi nekdanje železniške proge, ki jo domačini ljubkovalno imenujejo Štreka, in je skozi slikovito dolino Glinščice povezovala Trst s Hrpeljami. Pravzaprav ga še vedno, le da sedaj namesto vagončkov po njej brzijo kolesarji, tekači in pohodniki, in se vključuje v širše omrežje kolesarskih poti evro regije.

OPIS POTI

Začetek kolesarske poti je skrit pod parkiriščem na Via Orlandini in če hočemo biti dosledni kar se nadmorske višine tiče, je treba začeti nekoliko nižje, kjer nam bo prišla prav parkirna hiša v trgovskem centru Torri d’Europa ob obmorski cesti Via Italo Svevo (0,40 eur za uro parkiranja).

Vzpon do začetka kolesarske poti bo najstrmejši odsek naše poti proti Kozini, zato le počasi navzgor po Via Orlandini. Kolesarska pot se začne na parkirišču pod cesto in nanjo zapeljemo skozi opuščen portal. Zdaj navodil ne potrebujemo več, saj je pot odlično označena. Pozorni moramo biti le na križiščih z bolj ali manj prometnimi ulicami, kjer nam prometna signalizacija vsakič znova odvzame prednost. Pot se vseskozi vzpenja, a je naklon minimalen (povprečno 2,6%) in kolesarjenje prijetno. Prečkali bomo nekaj mostov in kak viadukt, zapeljali v pet tunelov (v najdaljšem tunelu Chiusa bodo senzorji ob našem prihodu prižgali luči) in se ustavili (ali pa tudi ne) na dveh opuščenih železniških postajah. Dokler je trasa speljana skozi Trst, je asfaltirana (cca. 5km), nato sledi precej udoben makadam, ki nas popelje skozi naravni rezervat doline Glinščice. Prehod je dramatičen, ravnokar smo se še vozili med tržaškimi bloki, zdaj pa se znajdemo med prepadnimi stenami in občudujemo mojstrstvo graditeljev železniške trase v tako divjem okolju. Ko doseže mejo s Slovenijo, trasa naredi ovinek proti vasi Draga in zapusti dolino Glinščice ter se nato spet usmeri proti Sloveniji. Pripeljemo do asfaltne ceste, ki se spušča v Klanec pri Kozini. Zavijemo po njej navzgor do bližnje ceste Kozina – Koper. Položen vzpon nas pripelje do železniške postaje Kozina. Prekolesarili smo 17 kilometrov in pridobili 500 višinskih metrov.

Zapeljemo na Reško cesto in sledimo smerokazu za Slavnik desno. S koncem naselja je tudi konec asfalta. Začenja se sloviti klanec proti Slavniku. Tudi tu ne moremo zgrešiti, sledimo široki makadamski cesti in se ne menimo za manj ugledne odcepe levo ali desno. Spet smo v zaščitenem območju, zdaj je to naravni spomenik Slavnik, na kar nas opozori informativna tabla. Odprta travnata pobočja nas potolažijo, ko premagamo daljši strm odsek precej razrite ceste in nas spremljajo, ko se zagrizemo v zadnji ovinek pred Tumovo kočo tik pod vrhom (odprto ob vikendih). Če je ostalo še kaj moči, se zaženemo še v kratko strmino nad kočo na 1.028 metrov visoki vrh Slavnika in tako zašpičimo tisočmetrski vzpon z ničelne nadmorske višine.

NAVODILA ZA UPORABO

Kolesarjenja se bo (s povratkom po isti poti) nabralo za cca.57 kilometrov, za kar bomo porabili 4 – 5 ur, seveda več, če se bomo bolj posvetili prelestni pokrajini Glinščice in Slavnika.

Asfalt, spodoben makadam in položen klanec kolesarske poti Giordana Cotturja je primeren za takorekoč vsako kolo (razen specialke). Pot je idealna za družinsko kolesarjenje, saj je varna, slikovita, razgledna in zanimiva. Iz Kozine na Slavnik zaradi bolj grobega makadama potrebujemo širše gume in prednje vzmetenje gorskega kolesa.

Na izhodišče v Trstu se vrnemo po isti poti, gorski kolesarji se lahko s Slavnika spustijo po zahtevnejših poteh v Podgorje ali Prešnico.

Namig: Kolesariti lahko začnemo tudi v Kozini in se najprej spustimo skozi Glinščico do Trsta. Iz Kozine se spustimo po stari cesti proti Kopru do odcepa za Klanec. S ceste proti Klancu sto metrov za odcepom zavijemo desno na makadam in se po kratkem vzponu prepustimo dolgemu spustu vse do Trsta.

ŽELEZNICA, GLINŠČICA, SLAVNIK

Odsek železniške proge med Trstom in Hrpeljami je bil zgrajen leta 1887 kot priključek na železniško progo proti Puli. Še danes lahko občudujemo tehnično mojstrovino graditeljev, ki so morali na dvajsetih kilometrih proge izvrtati pet tunelov ter postaviti šest kovinskih in sedem mostov iz opek. Ohranjenih je še devet hišic za zaporničarje. Železniški promet je bil opuščen leta 1959. Kolesarsko pot, poimenovano po slovitem italjanskem kolesarju Giordanu Cotturju, speljano po trasi opuščene železniške proge, so uredili leta 2010.

Osrednji del kolesarske poti poteka skozi naravni deželni rezervat doline Glinščice, ki preseneča s svojo divjino, saj leži v neposrednem zaledju Trsta. Reka Glinščica je edini površinski vodotok Tržaškega krasa, njena dolina in strmali nad reko pa so pomemben ekosistem raznolike favne in flore.

Glavna značilnost naravnega spomenika Slavnik je njegova mejna lega. Ko se na vrhu ozremo naokoli, se nam na eni strani pod nogami prijazno svetlika morje, medtem ko za hrbtom prežijo globoki gozdovi Dinaridov, odkoder kdaj pokuka tudi kak volčji trop. Da smo prav na fizičnem stičišču celine in Mediterana, pričata dve popolnoma različni podobi, ki ju ponujata primorska stran s svojimi submediteranskimi gozdnimi sestoji in celinsko bukovje na Slavnikovih vzhodnih pobočjih. Širni travniki (ki so v resnici izsekani pašniki), se dičijo z bogastvom cvetja, značilnega za sredozemski kot tudi gorski svet. Slavnikovo golo glavo pa pometa slovita burja, mrzel veter, ki se skoti v višavah in se mu neskončno mudi navzdol proti morju. Kamor bomo odbrzeli tudi mi in tako zaključili našo slikovito kolesarsko turo.

http://www.riservavalrosandra.it/

https://www.yumpu.com/hr/document/view/13839123/naravni-spomenik-slavnik-zavod-rs-za-varstvo-narave

#Trst #Kozina #revija #potGiordanoCottur #Gea #Kolesarjenje #Slavnik

1 view0 comments

Recent Posts

See All