NAZAJ V NEPAL!

Spomladanski katastrofalen potres v Nepalu ni pustil za seboj le več kot 8.000 mrtvih, 21.000 ranjenih in velike materialne škode. Krepko je zamajal temelje, ki so številnim Nepalcem pomenili edino možnost preživetja. Upajmo le, da jih ni tudi porušil.

Naši nepalski prijatelji in sodelavci poročajo, da je obisk njihove dežele v jesenski sezoni 2015 upadel za 85 odstotkov. Turizem je glavna nepalska gospodarska panoga. Na vrhuncu državljanske vojne med nepalsko vlado in maoisti v začetku tega tisočletja se je število tujih obiskovalcev Nepala skrčilo na manj kot 300.000 letno. S premirjem in politično normalizacijo se je začela postopna rast in število turistov se je potrojilo. Med njimi sem bil tudi sam, kot vodja potovanj, velikokrat pa tudi za lastno veselje. Izdatno sem izkoristil 150 dni, ki jih tujcem letno nameni nepalska imigracija, da jih preživijo v deželi.

Redni obiskovalci Nepala smo lahko opazovali pospešeno gradnjo novih hotelov, vse večje število trgovin in restavracij, ob trekinških poteh so zrasli novi lodži, udobje v starih se je iz leta v leto povečevalo. Treking okoli Manasluja in v Mustang sta se iz taborniške pustolovščine spremenila v pohajanje od lodža do lodža in s tem postala enostavnejša in turistom prijaznejša. Pod najvišjimi gorami sveta so poleg novih prenočišč rastle pekarne, internetne točke, trgovine s pohodniško opremo. V Namče bazarju lahko kupiš originalne izdelke najboljših blagovnih znamk, si privoščiš biljard s pločevinko guinessa v roki. Še v Gorak Šepu, več kot pet tisoč metrov visoko, lahko preko satelitske internetne povezave svojim facebook prijateljčkom pokažeš svoj od višine upadel obraz.

Turizem je polnil državno blagajno s trdno valuto, predvsem pa je v deželi, kjer večino prebivalstva predstavlja slabo izobražena podeželska populacija, omogočil preživetje številnim družinam. In kot da šok potresnega uničenja ne bi bil dovolj, so brez dela ostali vodiči, nosači, mulovodci, delavci v hotelih in restavracijah, da ne govorimo o družinah, ki so v gradnjo lodžev vlagale svoje prihranke ter posojila. Spomladansko predmonsunsko sezono 2015 je kruto prekinil potres. Jeseni 2015 so turisti Nepal izbrisali iz svojih potovalnih načrtov.

Težavam, ki so se nizale od potresa dalje se je pridružil spor glede ustavne avtonomije južnega dela Nepala. Zaradi protesta Madhesijev, ki so pričakovali od ustave več neodvisnosti, je bil jeseni 2015 drastično omejen transport preko mejnih prehodov z Indijo. Nepal je glede dobav popolnoma odvisen od mogočne sosede, ki podpira težnje po neodvisnosti v južnem Nepalu. Nenadoma je promet skoraj obstal, saj je Indija glavni nepalski dobavitelj nafte. Zaloge so začele kopneti in police v trgovinah so ostajale prazne, ker so kolone kamionov obtičale na blokiranih cestah Teraia. Da bi rešili kar se rešiti da, so Nepalci svoje kopneče zaloge nafte namenili prevozu turistov. Nepalski prijatelji so mi zagotavljali, da obiskovalci s prevozi zaradi pomanjkanja nafte ne bodo imeli težav.  Pripravljeni so bili na ure in ure čakanja v neskončnih vrstah na bencinskih črpalkah, pripravljeni so bili pešačiti, da le rešijo jesensko turistično sezono. A žal ni bilo česa reševati.

Vabilo turistom, da bodo največ naredili za Nepal, če pridejo tja na počitnice, je naletelo na gluha ušesa. Prizadevanjem Nepalcev, da bi si s turizmom opomogli, so se pridružile največje tuje agencije. Kljub slabim obetom niso opustile svojih nepalskih programov. Exodus, KE Adventure in ostali so sporočili, da razpisujejo svoja trekinška potovanja v Nepalu za jesen 2015 kot običajno. Britansko zunanje ministrstvo je umaknilo opozorilo pred nevarnostjo potovanja v Nepal že julija 2015.

Zakaj turistov kljub temu ni bilo?

Pogovori o Nepalu se vedno končajo z začudenjem. »Odpravljaš se v Nepal? Ali ni tam vse porušeno?« Sploh ne. Resda so predeli Nepala, kjer je škoda ogromna, a večjega dela dežele potres ni prizadel. Od kod torej vtis, da v Nepalu komaj kaj še stoji pokonci?

Odgovor se skriva v medijski podobi Nepala, ki se je izoblikovala ob potresu. Ta se je precej razlikovala od resničnosti. Ko so svet in Slovenijo preplavile fotografije in posnetki potresa, je nastal vtis, da je dežela praktično izbrisana s površja zemlje. Medijske zakonitosti so neizprosne. Poročilo o potresu mora biti podprto s podobami razdejanja.  In do njih v dneh po potresu ni bilo težko priti. A v resnici je bil potres kljub svoji silovitosti selektiven in omejen na zelo majhno področje Nepala. V Kathmanduju je prizadel predvsem starodavno gradnjo, kamor žal sodi tudi zaščitena svetovna kulturna dediščina. Najbolj prizadeta so bila področja v neposredni bližini epicentra, med njimi vse bolj priljubljen trek okoli Manasluja. A že prihajajo novice, da se prvi trekerji podajajo tudi tja. Usodno je potres posegel v dolino Langtang, kjer je ogromen plaz istoimensko vas dobesedno izbrisal. A obenem je le par dni po potresu v Pokhari, drugem največjem mestu Nepala vse potekalo kot običajno. Živžav na Lakeside-u, obalni cesti ob jezeru Phewa ni bil nič manjši kot sicer. Turisti so polnili promenado, restavracije in trgovine, nikjer sledu o ruševinah in tragediji, ki je zaznamovala kraje le par sto kilometrov proti vzhodu. Tudi Katmandu si je kmalu po potresu opomogel. Potres je za seboj pustil ruševine v starem delu mesta, kjer so od več sto let starih stavb ostale le opeke. Novejša gradnja pa je potres dobro prestala. Turistični center Katmanduja Thamel jo je odnesel z razpokanimi zidovi in nič več. Ostale trekinške destinacije že vsaj od jeseni vabijo popotnike.

Nepalci vtis o posledicah potresa skušajo popraviti z naslednjimi številkami: med potresom je bilo prizadetih 10 od 75 okrožij; prizadet je bil en narodni park od desetih; prizadeti sta bili dve od 35 trekinških poti; komunikacije delujejo 100%; 3 od 8 UNESCOvih znamenitosti so poškodovane; vse bolnišnice so varne in delujejo, nalezljivih bolezni ni; 80% hotelov v Katmanduju je preverjeno varnih.

Na srečo vse kaže, da se letos Nepalu obetajo boljši časi:

Založba Rough Guide je med priporočenimi destinacijami za leto 2016 Nepal postavila na prvo mesto.

http://www.roughguides.com/best-places/2016/top-10-countries/

Med 16 izbranih destinacij za leto 2016 je Nepal na svoj »cool« seznam uvrstil tudi National Geographic Traveller.

http://www.natgeotraveller.co.uk/smart-travel/features/the-2016-cool-list/

Nepal je med desetimi top destinacijami leta 2016 na seznamu revije Conde Nast Traveller.

http://www.cntraveller.com/recommended/itineraries/best-travel-destinations-2016/page/nepal

Revija za potovanja Afar je Nepal uvrstila med 10 izbranih destinacij za leto 2016.

http://www.afar.com/magazine/the-top-10-destinations-on-our-2016-travel-list

Nepal je tudi med izbranimi destinacijami leta 2016 založbe turističnih vodnikov Fodor.

http://www.fodors.com/news/photos/fodors-go-list-2016#!22-nepal

Gremo torej nazaj v Nepal!

Spomladi 2016 potujemo pod Everest in v Mustang.

nepal post earthquake

0 views0 comments

Recent Posts

See All