LIGHT&FAST ali LAHKI, ČE ŽE NE HITRI

Light & Fast se imenuje nov outdoor žanr, ki stane, krade čas, nas nervira in nekje daleč na koncu morda tudi stimulira, da pomolimo nos iz hiše ter preverimo, če zreducirani grami res pospešijo našo hitrost gibanja navkreber. Velja probat, če se gremo brzinske vzpone, planiramo kolesarske epopeje, trpamo robo v prekate seakajaka ali se nam preprosto ne da trogat več kot je nujno potrebno.

Kilaža obvezne robe, s katero nabiramo višinske metre, ni niti edina niti glavna pogonska sila v strmino. Je pa dobrodošlo olajšanje, če lahko ruzak zmanjšamo in stanjšamo, ter obenem ohranimo učinkovitost vse te krame, brez katere pač ne gre. Zato se tu in tam priklopim na trend lahkotnosti, ki ga omogočajo tehnološki blagri sedanjosti in prihodnosti ter pogledam, kje lahko privarčujem na teži, če že ne na budžetu.

Vetrovka

Outdoor Research, Helium II, 180g

“Top Pick Award Winter 2015” – Outdoor Gear Lab “Gear Guy: Best Waterproof Running Jacket Winter 2015” – Runner’s World “Best Cold-Weather Kayaking Gear Winter 2015” – Canoe & Kayak Magazine Časi glomaznih troslojnih vetrovk s kilskmi laminati so mimo. Zaščito pred dežjem in vetrom nam nudi že takle neugleden kos, ki ima ob manj kot dvajset dekah vse kar imajo veliki: paropropustno membrano, lepljene šive, nepropustne zadrge…  lepo spakirano v lasten žep. Nabor nagrad priča o multifunkcionalnosti, ki tudi ni za odmet.

Nabavljivo v Sloveniji.

helium-ii

Softšel

Rab, Boreas Pull On, 255gr

Ko je prehladno samo za majico, pa še vedno pretoplo za flis, vtaknemo vmes ta superlahki softšelčić. Vanj zlezemo z glavo naprej, ker imajo tudi zadrge svojo težo, mi pa gledamo na vsak miligram. Zmislili so si ga pri Rabu, ki je najboljše kar ponuja angleški outdoor haut couture. Zelo učinkovit je pri kolesarskem vihranju navzdol, če vas ne moti antiaerodinamična kapuca. (Če vas, je na voljo verzija brez kapuce, ki se ji reče Ventus). Nasploh je lahko vaš večni sopotnik, saj ga je manj kot za eno bombažno majico. Res je bolj soft kot šel, ampak začuda velikokrat prav pride. Pa tudi, če ne, itak ne boste opazili, da ga prenašate s sabo.

boreas_pull-on_oxide_ox_01_qws_31

Flis

Patagonia, serija R

Ko nam ni vroče, nas zebe in takrat zlezemo v toplotni sloj. Nisem preverjal, če je serija R res najlažja na svetu, je pa lahka in predvsem kompaktna. Vprašanje teže rešuje s kombinacijo materialov, ki jih seveda nabavijo pri Polartecu. Serija R je nanizana od enke do trojke. Dvojka se diči s strateško razporejeno kombinacijo Thermal Pro toplote in Power Grid izparevanja. Za trojko je Polartec zasnoval ekskluzivno tvarino High Loft, lahko pa se nosi z obeh strani, odvisno a ste bolj gladko ali bolj kosmato razpoloženi…

Dobavljivo v Sloveniji.

r3

Hlače

Montane, Terra Pack (282g)

Britanska firma Montane nasploh slovi po izdelkih skromne teže in velike kakovosti. V seriji hlač Terra je Terra Pack najlažji model. Pack se nanaša na (res majhno) vrečko, v katero lahko hlače pospravite, da skoraj izginejo. Kljub minimalistični teži in volumnu ne manjka žepov, imajo celo šlic in ločen pas in nasploh zgledajo kot čisto prave hlače.

Nabavljivo v Sloveniji.

terra-pack-pants-p306-7385_image

Čevlji

Innov8, Roclite 286 GTX, 308g / 325 GTX, 325g

Ok, lahko brzimo po gorah tudi v tekaških copatih in tako privarčujemo veliko gramov, če že ne svojih gležnjev. A tule gre za pravi pohodniški bolid.

Innov8 so mojstri tekaških čevljev in na takšni osnovi so izdelali najlažji pohodniški čevelj na svetu, dvignjen čez gleženj in opremljen z membrano goreteks. Star model 286 so pravkar zamenjali z novim 325, ki z dodanimi skromnimi 17g teže vzbuja precej več zaupanja. Za mletje melišč morda ni najbolj primeren, vse ostalo kar se tiče kopnega pohodništva, pa si z njim lahko privoščimo.

Čeprav so se tekaški čevlji Innov8 v Sloveniji že dobro razpasli, je po 325 GTX treba na internet, kjer sicer še prevladuje model 286.

roclite-325-gtx-bkgy-side-1-17-updated_32

Ruzaki

Osprey, serija Talon oz. Tempest (33l Talon=0,92kg)

Ko tehtamo svoje pohodniško premoženje, včasih pozabimo na embalažo. Tara je v tem primeru ruzak in glej si ga no, tudi ta ima svojo težo. Za pohodnike na res dolge proge so proizvajalci, specializirani za varčevanje z grami, pripravili skrajno ofucane modele, ki niso daleč od vreče z naramnicami. Če sprejmemo nekaj dodatne teže, a še vedno ostanemo v domeni lahkotnosti, nam legendarni izdelovalec nahrbtnikov Osprey ponuja svojo serijo Talon oz. Tempest (za pohodnice), kjer ne bomo pogrešali ničesar, kar premorejo precej težje mrcine iste litraže.

Osprey ima v Sloveniji domovinsko pravico že dolgo.

tempest

Palice

Z palice Black Diamond (100 – 130 cm, 280g – 295g) model Distance Carbon Z (60gr več Distance Z)

Odkar se je nekdo spomnil, da je treba palice v gore vlačit tudi poleti, smo preživeli zamotano evolucijo od opore na običajne smučarske palice v pionirskih časih, do šraufanja in klipanja, da smo zdaj pri tako imenovanih Z palicah, ki se zlagajo. Če so zraven še karbonske, dobimo manj kot 30 dekagramov lahke palice, ki pa jim ne moremo več poljubno določati višine. Izum, ki so ga prevzeli tudi drugi proizvajalci, je domislek možganov na plačilni listi slovitega Black Diamonda.

Z palice Black Diamond so nabavljive v Sloveniji.

112177_carb_distance_carbonz_open_web
1 view0 comments

Recent Posts

See All