Dzamdzam treking ekspedicija: Mera Peak, Nepal
Dzamdzam - treking Everest, Nepal
Dzamdzam: Nepal, Himalaja, Everest - trije prelazi
Dzamdzam: Nepal, Himalaja, mala odprava Mera Peak
Dzamdzam: Nepal, Himalaja, mala odprava Mera Peak
Dzamdzam treking ekspedicija: Mera Peak, Nepal

NEPAL - dežela, ljudje

OSNOVNI PODATKI

populacija: 28 miljonov

površina: 147.000 km2

državna ureditev: zvezna parlamentarna republika

glavno mesto: Katmandu (2,5 miljonov prebivalcev)

etnična pripadnost: Četri (16,6%), Bahun/brahman (12,2%), Magar (7,1%), Tharu (6,6%), Thamang (5,8%), Newar (5%), Kami (4,8%), ostali (41,9%) - vir: Encyclopaedia Britannica

verstva: 81% hindujcev, 9% budistov, 10% druga verstva

jezik: nepalščina (uradni jezik), jeziki posameznih ljudstev

valuta: nepalska rupija (1 EUR = 127 NRP (dec.2019)

časovni pas: GMT + 5h 45min

ZGODOVINA

Do leta 2008 je bil Nepal edina hindujska kraljevina na svetu. O Nepalu v današnjem pomenu besede lahko govorimo od leta 1768, ko je pod vodstvom Pritvi Narajan Šaha, vladarja Gorkhe, njegova vojska postopoma združila številna majhna kraljestva, vključno z newarskimi kraljevimi mesti dinastije Malla Katmandu, Patan in Baktapur v enotno kraljestvo približno v mejah sedanjega Nepala. Visoko razvita civilizacija kraljevskih mest Katmandujske doline je posledica strateškega položaja doline na pomembni trgovski poti med indijsko podcelino in tibetansko planoto.

Dinastija Šah je vladala Nepalu do leta 2008, ko je na volitvah v ustavodajno skupščino zmagala koalicija strank z maoisti na čelu in izglasovana je bila ukinitev monarhije. Od leta 2008 dalje je Nepal zvezna parlamentarna republika.

ETNOLOGIJA

V Nepalu se srečujejo hindujski govorci indoevropskih jezikov s tibeto-burmanskimi prišleki s severa in vzhoda. Nepal je etnično ena najbolj pestrih dežel na svetu, kjer živi 126 ljudstev, ki govorijo 123 različnih jezikov. Katmandu pod svojo bučno in prašno površino skriva svojevrstno kulturo Newarov. Pod Everestom smo seveda v deželi Šerp. Območje Anapurn pa naseljuje široka paleta ljudstev: od Magarov in Gurungov v gorskih vasicah južnih obronkov pogorja, nekoč slovitih trgovcev Thakalijev v dolini reke Kali Gandaki, kozmopolitskih Manangijev ob gornjem toku reke Marsijandi do tibetanskih Lop v Mustangu.

GEOGRAFIJA

V Nepal prihajamo zaradi Himalaje, najvišjega gorstva na svetu. Himalaja je mejno gorstvo, ki se razteza od zahoda proti vzhodu na severu Nepala in ločuje Nepal od Tibetanske planote. Himalajsko predgorje je hribovit svet osrednjega Nepala, medtem ko je jug države subtropska ravnica na meji z Indijo.

VREME

Nepal je pod vplivom JZ monsuma, ki bistveno vpliva na vreme. Pomlad (marec-maj) je predmonsunski čas, ko so vremenski pogoji tako glede padavin kot temperatur ugodni za trekinge. Poletje je čas monsuna, ko pade največ padavin. Oktobra in novembra je pomonsunska sezona trekingov, ko je vreme razmeroma suho in stabilno. Zima je sicer suho obdobje, a zaradi nizkih temperatur visokogorje nima veliko obiska.

VIZA

Do vize za Nepal ob prihodu (VOA - visa on arrival), ki jo pridobimo na letališču v Katmanduju, so trenutno upravičeni le cepljeni proti virusu sars-cov2, necepljeni si morajo pridobiti vizo pred odhodom iz Slovenije na nepalskem konzulatu v Ljubljani. Pripročljivo je prej izpolniti spletni obrazec za VOA oz. spletni obrazec za konzulat, kar pospeši postopek pridobitve vizuma. Enomesečna VOA stane 50 USD.

ZDRAVJE

Nepal je za turiste odprt. Vstop za necepljene je možen s PCR testom, opravljenim 72 ur pred prihodom v državo oz. za cepljenje s potrdilom o cepljenju. Necepljeni si morajo vizo pridobiti pred odhodom pridobiti na nepalskem konzulatu v Ljubljani. Karantena ni več potrebna. Polna precepljenost velja, če je bilo zadnje cepljenje opravljeno štirinajst dni pred prihodom v državo. Vsi potniki morajo ob prihodu predložiti izpolnjen obrazec: https://ccmc.gov.np/

V ceno potovanja je vključeno zdravstveno zavarovanje z dvojnim kritjem in Covid kritjem.

Priporočamo cepljenje proti virusu Hepatitisa A, ki je ena najbolj razširjenih popotniških bolezni, in proti steklini.

​Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: 01 586 39 00 ali spletno stran Zdravi na pot.

O višinski bolezni boste našli ključne informacije na spletni strani APEX.

POTOVANJA V NEPAL, jesen

3prelazi21_edited.jpg
nepal.png
OBMOČJE EVEREST - Trije prelazi Khumbuja

Epski krožni trek v osrčju Himalaje

22. oktober - 10. november 2022

POTRJEN ODHOD!

Potovanje Nepal - vzpon na Mera Peak
nepal.png
MERA PEAK, 6.467m

Mala himalajska odprava v soseščini Everesta

12. november - 1. december 2022

Treking Nepal - Kangčendzenga
nepal.png
OKOLI KANČENDZENGE

epski trek v odročnem vzhodnem Nepalu

V PRIPRAVI!

The Expert’s

Guide to the
Rocky Mountains

I’m a news story. Click me and then “Edit News” to open the News editor and change my text.

I’m a great place for you to let your users know what’s new with your company.

New

Culinary Tours

In the Wine Country

Trend Alert:

Summer Camps
for Adults

I’m a news story. Click me and then “Edit News” to open the News editor and change my text.

I’m a great place for you to let your users know what’s new with your company.

Blog: POSTOPANJE

TREKING V NEPALU

Treking Nepal - Everest, Gokijo

Treking – večdnevno pohodniško popotovanje skozi običajno gorski svet, kjer osvajanje vrhov, štopanje hitrosti in sploh kakršnokoli tekmovanje, vratolomno plezanje, adrenalinski pospeški ne pridejo v poštev... PREBERI VEČ

Fotogalerije

POTOVANJA 2019

Potovanje Kilimandžaro - pot Machame
Treking Nepal - Everest, aklmatizacija

Zanimivo branje:

HOW TO BE A RESPECTFUL TREKKER IN NEPAL
DSC02958.jpg

There are dozens of trekking routes across Nepal, but whichever route you are trekking, you should make an effort to do so respectfully... PREBERI VEČ