NEPAL 2022 - pomlad

OKOLI MANASLUJA

Potovanje v osrčje Himalaje
1/17

TIP POTOVANJA

 • Odpravljamo se na treking okoli gore Manaslu, 8.163m,  visoko na severu Nepala v neposredni bližini meje s Tibetom. Gre za zavarovano območje - Manaslu Conservation Area, ki sodi med t.im. "zaprta" območja, kjer za vstop potrebujemo posebno dovoljenje.

 • Vstop v ta odmaknjen svet nam omogoča globok kanjon reke Buri Gandaki, ki priteka iz širnih ledenikov, ki obdajajo Manaslu. Prečkali bomo prelaz Larkya la, 5.160m na severni strani gore in se spustili v dolino reke Marsyjandi.

 • Sledili bomo stezam, ki jih že od nekdaj uporabljajo domačini. Zaradi vratolomnih zožitev v kanjonu je bila pot nekoč zelo zahtevna. Zdaj pa je hoja povsod udobna, poti so utrjene, mostovi prenovljeni. Le razgledi ostajajo enako spektakularni kot nekoč.

 • Prenočujemo in prehranjujemo se v lodžih / himalajski verziji planinskih koč.

 • Preudarna aklimatizacija je ključna sestavina potovanja.

 • Z nami je izkušena nepalska ekipa z dobro organiziranim zaledjem lokalne agencije.

 • Potovanje je primerno za vse aktivne rekreativne pohodnike..

KAM GREMO?

Pogorje osemtisočaka Manaslu, 8.163m se razteza med dolinama rek Buri Gandaki in Marsyjandi zahodno od nepalske prestolnice Katmandu. Prečkanje izjemno slikovitega prelaz Larkya la, 5.160m sredi ledeniške pokrajine na severni strani Manasluja povezuje obe rečni dolini in omogoča, da goro obkrožimo.

Pokrajina odlikuje izjemna raznolikost: subtropsko vznožje, kanjoni reke Buri Gandaki, visokogorsko okolje pod Manaslujem, ledeniška prostranstva prelaza Larkya la in vrvež doline Marsyjandi, skozi katero je speljana cesta pod Anapurnami.

Obeta se nam tudi kulturno pestro potovanje. Začenjamo v predgorju Himalaje, kjer še prevladuje hinduizem. Višje se pojavijo stupe/čorteni in nad vasmi plapolajo molilne zastavice - vstopamo v svet tibetanskega budizma. To je dežela ljudstva Gurungov. Najvišje vasi ob meji s Tibetom pa naseljujejo tibetansko govoreči staroselci.

Območje Manasluja je za tujce odprto šele od leta 1991 in za vstop potrebujemo dovoljenje. Treking okoli Manasluja ni tako množično obiskan kot npr, Everest in velja bolj kot izbira himalajskih sladokuscev.

ZNAČILNOSTI POTOVANJA

 • Ob prihodu se nastanimo v hotelu v Katmanduju, po dnevu priprav za treking se z lastnim prevozom odpeljemo do 125km oddaljenega Arughata.

 • S hojo začnemo precej nizko, pod 1.000 metrov nadmorske višine. Višino pridobivamo počasi in se tako primerno pripravimo za visokogorski svet Himalaje.

 • Med potjo po slikoviti in raznoliki soteski reke Buri Gandaki se izmenjujejo globoki kanjoni, divji katarakti, široke sipine, slapovi, se nam postopoma razkriva cela paleta pokrajin, ki se nizajo od subtropskega gričevja do večnega himalajskega ledu.

 • Naš itinerarij ponuja dovolj možnosti za uspešno aklimatizacijo. Preden bomo dosegli najvišje točke naše poti, nas čaka kar nekaj dni (in noči), da se pripravimo na izziv višine.

 • Pot nas vodi skozi odmaknjene vasi zgornjega toka reke Buri Gandaki vse do pokrajine Nubri v vznožju Manasluja. Največja vas tega območja, živahna Sama, je tudi izhodišče za vzpon na Manaslu po smeri prvopristopnikov. Manaslu poznajo kot goro Pugyen, sveto goro, bivališče istoimenskega božanstva.

 • Prelaz Larkya la, 5.160m sredi divje ledeniške pokrajine severno od Manasluja je tehnično nezahteven. Pripravljeni pa moramo biti na dolg sestop, saj nas prvo udobno zavetje čaka v Bimtangu, 3.720m.

 • S hojo končamo v dolini reke Marsyjandi, kjer poteka treking okoli Anapurn. Skozi dolino je speljana cesta, ki jo izkoristimo za hiter premik v Katmandu.

CENA POTOVANJA: 1,250 EUR plus letalska karta
(pri udeležbi 10 - 16 potnikov; pri udeležbi 7 - 9 potnikov je doplačilo 150 EUR)
​Cena vključuje:,
 • vsi prevozi po programu,

 • nočitve z zajtrkom v hotelu v Katmanduju (brez lokalne kategorizacije),

 • nočitve z zajtrkom v čajnicah/lodžih v času trekinga (brez lokalne kategorizacije),

 • vsa potrebna dovoljenja za treking,

 • lokalni trekinški vodnik,

 • enega nosača za dva udeleženca (za vsakega nosi 10kg),

 • skupinsko zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris z dvojnim kritjem, doplačilom za treking nad +3.000m in COVID kritjem,

 • organizacija in izvedba potovanja s slovenskim vodjem potovanja

V ceno ni vključeno:

 • povratna letalska karta do Katmanduja

 • prevoz na letališče/z letališča

 • PCR testi in ostali stroški, povezani z ukrepi v zvezi z epidemijo sars-cov2 (izjema je COVID garancija, vključena v zdravstveno zavarovanje),

 • kosila, večerje in pijača

 • viza za Nepal

 • doplačilo za enoposteljno sobo (150 EUR)

 • napitnine

 • zavarovanje rizika odpovedi (neobvezno, a priporočljivo!)

ŠTEVILO UDELEŽENCEV
Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 7 oseb.
NOČITVE
V Katmanduju prenočujemo v dvoposteljnih sobah s kopalnico v popotniškem hotelu. Med trekingom prenočujemo v lodžih (v dvoposteljnih sobah, kjer bo mogoče). V Dharamsali (lodž pod prelazom Larkya la) je včasih zaradi pomanjkanja postelj potrebno prespati v šotorih.
VREME
Najboljši čas za treking je april in maj v pomladnih mesecih, jeseni pa oktober in november. Vreme se zelo razlikuje glede na področje kje se nahajate. V Katmanduju so temperature med 20 in 30˚C, Na trekingu predvsem na večjih višinah pričakujemo temperature, kakršne so doma v gorah pozimi. Ponoči temperature padejo pod 0˚C.
OBLEKA IN OPREMA
Od pomembnejših stvari naj omenimo, da so za treking pomembni dobri pohodniški čevlji in nahrbtnik. Za spanje v gorskih kočah potrebujete s seboj tudi zelo toplo spalno vrečo, ki jo lahko tudi najamete v Katmanduju. Natančen seznam opreme udeleženci dobite na skupnem srečanju, ki bo dobre tri tedne pred potovanjem.
Ob prijavi boste prejeli seznam obleke in opreme. Več o tem na sestanku skupine pred odhodom.

ZDRAVJE

Vstop v Nepal je trenutno možen tako za cepljene kot necepljene. Potreben je negativen RT-PCR test v angleščini, opravljen najkasneje 96 ur pred odhodom iz Slovenije. Ob prihodu lahko na letališču opravijo test okužbe z virusom Sars-Cov2.

V ceno potovanja je vključeno zdravstveno zavarovanje z dvojnim kritjem in Covid kritjem.

Priporočamo cepljenje proti virusu Hepatitisa A, ki je ena najbolj razširjenih popotniških bolezni, in proti steklini.

V ceno potovanja je vključeno zavarovanje z asistenco z dvojnim kritjem, doplačilom za višino +3000m in COVID kritjem.

Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: 01 586 39 00 ali spletno stran Zdravi na pot.

O višinski bolezni boste našli ključne informacije na spletni strani APEX.

VIZA

Do vize za Nepal ob prihodu (VOA - visa on arrival), ki jo pridobimo na letališču v Katmanduju, so trenutno upravičeni le cepljeni proti virusu sars-cov2, necepljeni si morajo pridobiti vizo pred odhodom iz Slovenije na nepalskem konzulatu v Ljubljani. Pripročljivo je prej izpolniti spletni obrazec za VOA oz. spletni obrazec za konzulat, kar pospeši postopek pridobitve vizuma. Enomesečna VOA stane 50 USD.

Več informacij o Nepalu najdete TUKAJ.

VEČ O POTOVANJU V NEPAL...

1.250 EUR
+ letalska karta

18 dni
20.4 - 7.5. 2022
 
POTEK PO DNEVIH

01. dan Let v Nepal
02. dan Prihod v Katmandu
03. dan Katmandu - Arughat, 600m
04. dan Arughat - Soti Khola - Machha Khola, 900m
05. dan Machha Khola - Jagat, 1.410m
06. dan Jagat - Philim - Deng, 1.800m
07. dan Deng - Namrung, 2660m
08. dan Namrung - Lo, 3.180m
09. dan Lo - Sama, 3.530m
10. dan aklimatizacija v Sami
11. dan Sama - Samdo, 3.860m
12. dan Samdo - Dharamsala, 4.480m
13. dan Dharamsala - Larkya la, 5.100m - Bimthang, 3.720m
14. dan Bimthang - Dharapani, 1.860m
15. dan Dharapani - Besi Sahar - Katmandu
16. dan Katmandu
17. dan let domov
18. dan prihod domov
Nepal - Manaslu / Pungyen gompa