KIRGIZIJA - Nomadske počitnice v Centralni Aziji

treking v pogorju Tien šan, Svilna pot, nomadsko jahanje za začetnike

PROGRAM PO DNEVIH

1/9

KIRGIZIJA - NATANČEN PROGRAM

1. dan, LET PROTI KIRGIZIJI

2. dan, BIŠKEK

V zgodnjih jutranjih priletimo v Biškek, glavno mesto Kirgizije. Nastanimo se v hotelu, nato pa začnemo z raziskovanjem mesta. Sledi urbani treking - raziskovanje osrednjega dela mesta. Široke avenije, mogočni kipi, vključno z Leninovim, in številni parki so dediščina socialističnega urbanizma, A sredi vročega stepskega poletja se senca dreves prileže. Vedno se lahko osvežimo s kvasom, priljubljeno ulično pijačo. Potepanje po mestu zaključimo s skupno večerjo - obveznimi šašliki in vzpodbudno poceni pivom (ali lagmanom in kompotom za vegetarijance in abstinente).

3. dan, BIŠKEK - ISSYK KUL - KARAKOL, 6h vožnje

Z maršrutko se bomo odpravili na pot ob širnem jezeru Issyk Kul, ki ga na jugu obdaja gorovje Teskey Ala-Too, cilj našega trekinga. Z nadmorsko višino 1.608 m je drugo največje gorsko jezero na svetu (za jezerom Titicaca v južni Ameriki). Issyk Kul v domačem kirgiškem jeziku pomeni "vroče jezero" saj nikoli ne zamrzne. Pot nadaljujemo proti rdečim goram kanjona Skazka ("pravljica") nenavadnih oblik. Po krajšem sprehodu nadaljujemo pot do mesteca Karakol, kjer nas čaka nastanitev in dunganska večerja - jedi, ki jih pripravljajo Dungani, muslimani kitajskega izvora.

4. dan, TREKING - Dolina cvetov, 4-5h hoje, 700m vzpona

Zarohnele bodo mašine starodobnih terenskih UAZov in odguncali se bomo do izhodišča našega treka. Spotoma se ustavimo v slikovitem Jety Oguzu (»Sedem bikov«), slikovitem letovišču z nadihom socializma. Sedem vratolomnih živordečih špičastih vrhov nad zaselkom je tu glavna atrakcija, ne glede na politično ureditev. Zdaj da sovjetski na pol tank vse od sebe in dokaže, da kljub retro videzu zmore marsikaj.

Dolina cvetov je romantična, živo zelena, nič kaj strma, posejana s pašniki in jurtami. A se na koncu zresni in dobi pravi visokogorski značaj. Nad nami se dvigujejo gore, ovešene z ledeniki. Ko se iz tabora v njenem zatrepu oziramo naokoli, je jasno, da pred nami ni nič več položnega.

5. dan, TREKING – prelaz Telery,– dolina Karakol, 8h hoje, 700m vzpona, 1.000m spusta

Pot na prelaz Telery, 3.570m je najprej kar lepo napeta, nato pa strmina popusti. Akot se za prelaze spodobi, se na vrhu odprejo novi razgledi in zavemo se, da Nebeške gore (Tien šan) niso kar tako. Za danes je na sporedu le še sestop, ki pa je dolg in raznolik. Spuščamo se po široki  dolini reke Ajutor do pašnikov s čredami konj, nazadnje pa vstopimo v gozd, ki se izteče v dolino Karakol z bučno reko in lično poravnanimi smrekami na višini 2.500m. Tabor je običajno živahen in naši lokalni spremljevalci nam priskrbijo kako plastenko piva.

6. dan, TREKING – jezero Ala kul, 6h

Zjutraj zakoračimo v gozdove nad taborom, veselo navzgor seveda. Danes ne bomo kaj dosti izgubljali višine, pridobili pa je bomo kar nekaj. Na plano pogledamo v Sirotki, kjer v par jurtah ob živahni gorski rečici skrbijo za žejne in lačne pohodnike. Gozdovi ostajajo za nami, a strmina ne popušča. V divjem zatrepu se zberemo pod slapom, da skupaj naskočimo še zadnjo strmino. Za robom se odpira nova pokrajina, z gorami obdano jezero Ala kul, 3.560m, ki ga sonce barva s številnimi odtenki modre in zelene. V takšnem okolju je tabor lahko le romantičen in tak tudi je. Najbolj zagnani lahko turo podaljšajo do razglednega visokega prelaza. Pred sončnim zahodom se modrozeleni barvi primešata še rdeča in oranžna in fotoaparati komaj sledijo tej paradi svetlobe.

7. dan, TREKING – prelaz Alakul – Alty Arašan, 8h

Nad jezerom se zagrizemo v klanec proti prelazu Alakul, 3.900m. Šele s prelaza prav vidimo, v kako mogočnem gorskem okolju smo se znašli. Nizajo se gorske verige z resnimi ledeniškimi vrhovi, mi pa se spustimo proti severu v široko dolino, med konje in jurte, ki nas pripelje v Alty Arašan, 2.470m, naše malo termalno letovišče, kjer bomo odmočili pohodniške srage v toplem vrelcu in našli zavetje v jurti.

8. dan, TREKING – vrnitev v Karakol, 3h hoje, 2h vožnje

Lagoden spust do našega vozila – kaj drugega kot UAZ nas lahko odpelje navzdol po poskočnem kolovozu. V Karakolu si vzamemo nekaj časa za ogled mesta, obisk bazarja in nekaj porcij šašlika. Nato se z ladjico zapeljemo na jezero Issyk kul na kopanje ob sončnem zahodu.

9. dan, BELTAM – BOKONBAEVO – KOČKOR – NARYN, 6h vožnje, 375km

Danes nas čaka najprej mivkasta plaža ob jezeru Issyk kul, nato nakup svežega sadja na bazarju nato pa kirgiška veščina lova z orlom. Preverili bomo, če v Kočkorju še vedno pečejo dobre šašlike, in nato odbrzeli na jug v Naryn.

10. dan, TAŠ RABAT – KOČKOR, 450km, 8h vožnje

Že blizu kitajske meje nas čaka mali zgodovinski biser Kirgizije, starodavni karavanseraj na Svilni poti Taš Rabat, ki si ga bomo ogledali od znotraj kot tudi od zunaj, še posebej impresivno deluje v gorskem okolju, ki nam ga pričara razgled z bližnjega vrha. Pogostili se bomo v okoliških jurtah, nato pa jo ubrali nazaj do Kočkorja, kjer nas bodo pogostili s kirgiško večerjo, nato pa nam bodo zagodli in zapeli tradicionalni glazbeniki.

11. dan, TREKING S KONJI – Kyzart – Kilemče, 4h

Vasica Kyzart je naša konjeniška baza. Tu bomo spoznali naše žrebce in se podučili o osnovah nomadske šole jahanja. Naši džigiti (energije polni kirgiški mladci – in včasih mladenke) bodo bdeli nad nami, da ne bi prehitro odgalopirali. Prenočevali bomo seveda v jurtah kot se za novopečene nomade spodobi.

12. dan, TREKING S KONJI – Son kul

Danes nas čaka prava hribovska tura. Povzpeli se bomo na gorsko sedlo od koder se odpre pogled na širno stepsko pokrajino okoli jezera Son kul, ki se bo svetlikalo na obzorju. Po kosilu v jurti bomo lahko preizkusili svoje jezdne veščine na brezkončnih travnikih ob jezeru. Blizu našega tabora jurt se lahko podamo tudi na plavanje v jezeru.

13. dan, KYZYL OI, 5h vožnje, 265km

Spet bomo sedli v našo maršrutko. Današnji cilj je dolina Susamyr in odmaknjena vasica Kyzyl Oi, kjer se bomo nastanili v hišah domačinov. Priredili nam bodo konjske igre in se spoprijeli v vrsti športnih disciplin, kjer nas bodo osupnile predvsem njihove jahalne sposobnosti. Večerja se bo seveda kuhala v domači kuhinji – še en dan, prežet s kirgiško kulturo in gostoljubjem.

14. dan, BIŠKEK, 4h vožnje, 200km

Po vrnitvi v Biškek bo naš glavni cilj Oš bazar. Tu si bomo vzeli čas za zadnje nakupe in slastne prigrizke, na bazarju ni da ni! Dan (in naše potovanje) bomo zaključili s skupno večerjo in poiskusili zgodaj zaspati zaradi zgodnjega odhoda na letališče.

15. dan LET DOMOV

Zbogom Kirgizija, dobrodošli doma!

kirgizija-02.jpg
15 dni

1.090 EUR
plus letalska karta

julij 2022