KILIMANDŽARO, 5.895m

​vzpon na najvišji vrh Afrike
Dzamdzam: Kilimandžaro, Tanzanija
Dzamdzam: Kilimandžaro, Tanzanija

Potovanje Dzamdzam: Kilimanjaro, najvišji vrh Afrike. Tabor Barranco.

press to zoom
Dzamdzam: Kilimajaro, Tanzanija
Dzamdzam: Kilimajaro, Tanzanija

Potovanje Dzamdzam: vzpon na Kilimanjaro, najvišji vrh Afrike. Na vrhu stene Barranco.

press to zoom
Dzamdzam: Kilimanjaro, Tanzanija
Dzamdzam: Kilimanjaro, Tanzanija

Potovanje Dzamdzam: vzpon na Kilimandžaro, najvišjo goro Afrike. Tabor Barranco.

press to zoom
Dzamdzam: Kilimandžaro, Tanzanija
Dzamdzam: Kilimandžaro, Tanzanija

Potovanje Dzamdzam: Kilimanjaro, najvišji vrh Afrike. Tabor Barranco.

press to zoom
1/8
TIP POTOVANJA
 • Kilimandžaro je masiv na severu Tanzanije ob meji s Kenijo, ki ga sestavljajo trije vulkanski stožci Šira, Kibo in Mawenzi. Na obodu kraterja Kiba se na višini 5.895m nahaja Uhuru Peak, najvišja točka v Afriki.
 • Kilimandžaro je najvišja prostostoječa gora na svetu. Med vznožjem in vrhom je skoraj pet tisoč metrov višinske razlike.
 • Vzpon je tehnično nezahteven, zaradi višine pa je potrebna preudarna aklimatizacija, za katero si je treba vzeti dovolj časa, saj je dobra prilagoditev na višino ključna za uspešen vzpon. Razmeroma velik odstotek neuspešnih vzponov je posledica prehitrega vzpona in slabe aklimatizacije.
 • Z nami so lokalni vodniki in kuharji, vso prtljago pa prenašajo nosači. Spimo v šotorih. Hrano pripravlja spremljevalna ekipa, ki skrbi tudi, da je na voljo dovolj pitne vode.
 • Naš cilj je seveda Uhuru Peak. Na vrh vodijo številne poti. Naša izbira je pot Mačame (imenovana tudi Whiskey Route). Gre za najbolj slikovito pot, ki med sedemdnevno turo omogoča tudi optimalno aklimatizacijo.

KAM GREMO?

 

Vulkan Kilimandžaro, 5895m, najvišja gora Afrike in najvišja prostostoječa gora na svetu, je s svojimi ledeniki nedaleč od ekvatorja impresivna pojava sredi savanskega sveta Vzhodne Afrike. Leži na severu Tanzanije, neposredno ob meji s Kenijo. A vulkani v neposredni bližini slovite tektonske Velike prelomnice (The Great Rift), ki v dolžini 7.000 kilometrov seka Vzhodno Afriko od Bližnjega vzhoda do Mozambika, niso nič izjemnega. Da dosežemo Uhuru Peak, najvišjo točko Afrike, se moramo povzpeti na Kibo, osrednjega izmed treh vulkanskih stožcev. Med vzponom po poti Mačame bomo obredli širjave te mogočne gore. Od platoja Šire, kjer je nekoč bruhal zahodni stožec, mimo stolpa Lava pod Zahodno vrzeljo in skozi rastišča endemičnih senecij bomo obšli južno plat Kiba. Ko se povzpnemo na skalnato reber z zadnjim taborom Barafu, se nam odpre pogled proti Mawenziju, tretjem vulkanskem stožcu Kilimandžara. Tu se usmerimo proti vrhu in rob kraterja dosežemo na Stella Pointu. In zdaj že vemo, da nam je uspelo!

 

PROGRAM PO DNEVIH

 

1. dan, let v Tanzanijo

Naš cilj je Kilimanjaro International Airport.

2. dan, Moši - priprave na vzpon

nočitev v hotelu

3. dan, prevoz Moši - Mačame Gate, 1.800m / Mačame Gate - Mačame Camp, 3.000m, 5h

Prvi dan hodimo skozi deževni gozd, ki se začne redčiti šele tik pred prihodom v tabor. Tu se odprejo pogledi proti vrhu Kibo, ki je naš glavni cilj. Spremljevalna ekipa postavi šotore – trojčke, namenjene 2 osebam. V velikem šotoru – jedilnici z mizo in stoli nam bodo postregli obroke, ki jih pripravi kuhar ter termovke z vročo vodo za pripravo čaja ali kave. V kuhinjskem šotoru bo na voljo prekuhana voda, ki jo bomo točili v svoje čutare ali termovke za pitje med hojo. Šotori so opremljeni z armafleksi, za večje udobje priporočamo, da prinesete še svoje spalne podoge.

4. dan, Mačame Camp - Šira Camp, 3.840m, 4-5h

Pohod proti planoti Šira, kjer taborimo v istoimenskem kampu. Vzpenjamo se vzdolž slemena po odprtem svetu z razgledi na sosednji  Mount Meru. Planota Šira je ostanek enega od treh ognjeniških stožcev Kilimandžara (ostala dva sta Kibo in Mawenzi). Tabor je na razglednem mestu in nudi lep pogled na zahodno stran Kiba. Po kosilu kratek popoldanski sprehod čez planoto.

5. dan, Šira Camp - stolp Lava, 4.642m - Barranco Camp, 3.984m, 5-6h

Dolg položen vzpon do prelaza med Kibom in slikovitim stolpom Lava, od koder je mogoč vzpon na Kibo skozi t.im. Zahodno vrzel (Western Breach). Vzpon na višino 4.642 bo odlična aklimatizacija. S sedla se spuščamo preko pobočij nad Barrancom skozi tako imenovan vrt senecij (Senecio kilimanjari) do tabora. Iz tabora je lep razgled na ledenik Puščica (Arrow glacier) in ostenje Barranco, ki ga bomo naskočili naslednji dan.

6. dan, Barranco Camp - Karanga Camp, 4.095m, 4-5h

Vzpon preko ostenja Barranco, spust v dolino Karanga in vzpon do tabora Karanga. Stena Barranco nudi varne prehode po številnih policah, čeprav od daleč zgleda precej dramatično. Na vrhu stene stopimo na planotast svet pod južnimi ledeniki Kiba. Dolgo prečenje proti vzhodu nas pripelje v dolino Karanga. Iz doline se vzpnemo do tabora na drugi strani.

7. dan, Karanga Camp - Barafu Camp, 4.640m, 4h

Položnemu vzponu pod vršno zgradbo Kiba sledi prečnica do prehoda na reber nad Jugovzhodno dolino, kjer stojijo šotori najvišjega tabora Barafu. Odpre se nam nov pogled proti vzhodu, kjer se onstran JV doline dvigujejo divja ostenja ognjeniškega stožca Mawenzija.

8. dan, Barafu Camp - Uhuru Peak, 5.895m – Barafu CampMweka Camp, 3.080m, 10 – 12h

Vzpon na vrh in povratek v tabor Barafu. Po kosilu sestop do tabora Mweka. Začenjamo sredi noči, saj je pred nami dolg in veličasten dan. Še v temi se vzpenjamo preko JV pobočij Kiba. V cca. 4-5h dosežemo Stella Point in s tem rob kraterja. Sonce je že vzšlo in ponuja se nam izjemen pogled v izravnavo na dnu kraterja. Sledimo robu do vrha Uhuru Peak (Vrh svobode), ki je z 5.895 metri najvišja točka Kilimandžara. Sestopimo do tabora Barafu, kjer si odpočijemo in se okrepčamo. Po kosilu sestopamo dalje do tabora Mweka.

9. dan, Mweka Camp - Mweka Gate, 1.630m, 3h; prevoz v Moši

Sestop do izhoda iz narodnega parka Mweka in prevoz do mesta Moši.

10. dan, let domov

Možnost podaljšanja potovanja s safarijem, ki vam ga lahko pomagamo organizirati!

 

2.250 EUR
plus letalske karte

10 dni
Cena velja za skupino od 8 do 15 potnikov.
Če je število potnikov manjše (5 - 7), se cena zviša za 150 EUR.
Če je potnikov manj kot pet, potovanje lahko izpeljemo brez slovenskega vodje potovanja.
9. - 18. julij 2022

Cena vključuje:

 • prevozi po programu,

 • 2 nočitvi z zajtrkom v hotelu v Mošiju brez lokalne kategorizacije.

 • nočitve v šotorih po programu z vso potrebno opremo za taborjenje (spalna vreča ni všteta, lastna podloga za spanje je priporočljiva!)

 • vsi obroki in pitna voda med vzponom na Kilimandžaro

 • lokalni vodniki, kuharji, nosači

 • skupinsko zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris z dvojnim kritjem in doplačilom za treking nad 3000 m,

 • organizacija in izvedba potovanja s slovenskim spremljevalcem (pri x+ udeležencih).

V ceno ni vključeno:

 • viza

 • povratna letalska karta

 • prevoz na letališče in nazaj,

 • kosila in večerje v Mošiju

 • napitnine.

 • (neobvezno, a priporočljivo)zavarovanje rizika odpovedi

 • stroški povezani s COVID ukrepi

PRIJAVA

Če se želite prijaviti na potovanje, izpolnite prijavnico.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV
Število udeležencev je omejeno na 15 oseb, minimalno število je 5. Za skupino z manj kot pet udeleženci lahko organiziramo potovanje brez slovenskega spremljevalca.
 

VREME

Tanzanija leži južno od ekvatorja. Zato termin potovanja v času koledarske zime. A ker ekvator ni daleč, tamkajšnja zima klimatsko ustreza naši pozni pomladi. Obenem je to čas dolgega suhega obdobja, ki obeta najbolj stabilno vreme na Kilimandžaru. Vznožje gore je sicer praviloma v oblakih, a nekje nad višino 4.000 metrov je vreme načeloma sončno

OBLEKA IN OPREMA
Vsi udeleženci bodo ob prijavi prejeli seznam potrebne opreme in obleke. Pred odhodom bomo na sestanku rešili vse dileme in vprašanja, povezana s potovanjem.

VIZUM

Vizo za Tanzanijo pridobimo na spletu. Izdana bo na letališču ob prihodu v državo. Cena vize je 50 USD.

​CEPLJENJE IN BOLEZNI

Za vstop v Tanzanijo potrebujemo izpolnjen obrazec "Traveler's Surveillance Form", izpolnjen največ 24 ur pred odhodom.

Polno cepljeni lahko vstopijo v Tanzanijo s potrdilom o cepljenju, necepljeni pa z  negativnim PCR testom s QR kodo, opravljenim največ 72 ur pred odhodom.

Promalariki niso potrebni, saj potujemo v sušnem obdobju in večino časa preživimo na višini, kjer ni komarjev.

Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: (01) 586 39 00. Več informacij...