NEPAL - jesenska sezona 2020

TREKING KANGČENDZENGA

Potovanje v odmaknjeni vzhodni Nepal pod tretjo najvišjo goro sveta.
1/14
KAM GREMO?

Potujemo v odmaknjene predele na skrajnem vzhodu Nepala, v deželo samosvojega animističnega ljudstva Limbujev, kjer še naletimo na območja, ki ponujajo doživetje Nepala kot so ga izkusili prvopristopniki v osrčje širnega pogorja, sredi katerega se dviguje tretji najvišji vrh sveta, Kangčendzenga. Med njimi so bili tudi slovenski alpinisti, saj je bila odprava na sedemtisočak Kangbačen prva jugoslovanska odprava v nepalsko Himalajo.

Že pot do hribovitega sredogorja, kjer se začenja naš treking, je logistični zalogaj. Do gorskih amfiteatra okoli severnega baznega tabora pod Kangčendzengo pa lahko le sledimo preprostim stezicam, ki so jih utrli pastirji jakov v stoletjih bivanja sredi te divje odmaknjenosti.

ZNAČILNOSTI

 • Odpravljamo se v malo znane predele nepalske Himalaje, ki jih zaenkrat obiskujejo le trekinški sladokusci, ki jim je doživetje himalajske odmaknjenosti pomembnejše od udobja, ki vedno bolj izpodriva dogodivščine na preobljudenih trekinških poteh.

 • Zagotovo se bo tudi ta treking uvrstil med zaželene turistične cilje, o čemer priča gradnja lodžev, ki nam že omogoča potovanje v osrčje pogorja Kančendzenge brez taborjenja. Zato želimo deželo obiskati še preden ji preveč naraste priljubljenost.

 • Naš treking poteka po stezah, ki jih še niso razširili in utrdili za hojo tudi najbolj neizkušenih turistov. V duhu nepalskega trekinga pionirskih časov s hojo začenjamo v subtropskih nižavah in se postopoma prebijamo v višine nad 5.000 metri kar pomeni, da bo naša pot prav po nepalsko pestra in slikovita.

 • Potovanje iz Katmanduja do izhodišča trekinga je posebna pustolovščina. Najprej letimo v vzhodni nižinskega Terai, deželo čajnih nasadov v okolici Ilama. Od tam nas celodnevna vožnja proti severu dostavi do lokalnega središča Taplejung. Čeprav je v neposredni bližini Taplejunga letališče Suketar, zaradi popolne nezanesljivosti tamkajšnjih letov od njega ni nobene koristi. Še nekaj urna vožnja nas čaka, da iz Taplejunga dosežemo izhodišče našega treka v Čiruwi. Za vse prevoze bomo najeli lastna vozila.

 • Gradnja lodžev na območju Kangčendzenge je šele na začetku zato ne pričakujemo udobja lodžev - hotelov, kakršne nudi treking pod Everest ali okoli Anapurn. A običajno je to prednost, saj se z luksuzom izgubi domačnost in neposreden stik z domačini.

 • Na naši poti upoštevamo optimalen načrt aklimatizacije. Temu so namenjeni postanki v Ghunsi in Kambačenu, saj nas kmalu zatem čaka najvišja točka treka, severni tabor pod Kangčendzengo na višini 5.143 metrov.

 • Potovanje je namenjeno vsem ljubiteljem Nepala, ki si želijo razširiti svoje poznavanje dežele in obiskati kaj več kot območje pod Everestom ter vsem, ki jim več pomenijo odmaknjene in redko obiskane dežele kot proslule turistične destinacije.  Potovajne ponuja neposreden uvid v "resnični" Nepal, ki ostaja obiskovalcem priljubljenih trekinških poti skrit.

 • Poleg (dobre) volje, motivacije in nekaj kondicije to potovanje zahteva tudi nekaj potrpežljivosti, strpnosti - v duhu nepalske fraze "Ke garne.?" (Kva čmo?)

 

CENA POTOVANJA
Cena potovanja je 1.490 EUR + letalska karta.
 
Cena povratne let.karte (v februarju 2020) je 690 EUR.
Cena velja za skupino od 12 do 16 potnikov.
Če je število potnikov manjše (8 - 11), se cena zviša za 150 EUR.

Cena vključuje:

 • povratna letalska karta za notranji let Katmandu – Bhadrapur - Katmandu,

 • prevozi po programu,

 • nočitve z zajtrkom v hotelu v Katmanduju (brez lokalne kategorizacije),

 • nočitve z zajtrkom v čajnicah/lodžih v času trekinga,

 • vsa potrebna dovoljenja in vstopnine za treking,

 • en nosač na dva udeleženca trekinga (2 x 10kg),

 • skupinsko zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris z dvojnim kritjem in doplačilom za treking nad +3.000m,

 • organizacija in izvedba potovanja s slovenskim spremljevalcem in nepalskimi vodniki.

V ceno ni vključeno:

 • povratna letalska karta do Katmanduja (690 eur v februarju 2020),

 • prevoz na letališče/z letališča,

 • kosila, večerje in pijača,

 • viza za Nepal (50 USD),

 • vstopnine ogled turističnih znamenitosti,

 • doplačilo za enoposteljno sobo v hotelu v Katmanduju in med trekingom, kjer je mogoče (150 EUR),

 • napitnine,

 • zavarovanje rizika odpovedi (neobvezno, a priporočljivo).

PRIJAVA

Če se želite prijaviti na potovanje, izpolnite prijavnico.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV
Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 8 oseb.
NOČITVE
V Katmanduju prenočujemo v dvoposteljnih sobah s kopalnico v popotniškem hotelu. Med trekingom prenočujemo v lodžih (v dvoposteljnih sobah, kjer bo mogoče), kjer se tudi prehranjujemo.
VREME
Pod Kangčendzengo se odpravljamo v jesenski - pomonsunski sezoni, ki je osrednja sezona za trekinge v Nepalu. Jeseni je vreme načeloma jasno in suho, kljub temu moramo biti pripravljeni na možne padavine - nižje kot dež, višje sneg. Temperature so v nižinah (ki v Nepalu sežejo do cca. 2.000m) prijetne, na višinah 3.500+ metrov je vsaj ponoči v neogrevanih sobah lodžev vedno mraz,
OBLEKA IN OPREMA
Od pomembnejših stvari naj omenimo, da so za treking pomembni dobri pohodniški čevlji in nahrbtnik. Za spanje v lodžih potrebujete toplo (zimsko) spalno vrečo. Natančen seznam opreme udeleženci dobite na skupnem srečanju, ki bo dobre tri tedne pred potovanjem.
Ob prijavi boste prejeli seznam obleke in opreme. Več o tem na sestanku skupine pred odhodom.
VIZUM

Za potovanje v Nepal potrebujemo vizum. Dobimo ga na letališču. Priporočamo vnaprejšnjo on line aplikacijo, da se izognemo dolgemu čakanju na letališču. Cena enomesečne vize je 50 USD.

Več informacij o Nepalu najdete TUKAJ.

TIP POTOVANJA
 • Potujemo na daljni skrajni vzhod Nepala, daleč od turističnih množic, kjer se na meji s Sikimom dviguje mogočno pogorje tretje najvišje gore sveta, 8.586 metrov visoke Kangčendzenge.
 • Čaka nas cela paleta pokrajin, ki se raztezajo od subtropskega gričevja do ledenikov, ki oklepajo obširna gorska območja in jih povezujejo slabo uhojene steze, doslej namenjene predvsem domačinom in redkim odpravam.
 • Šele nedavno je na tej epski poti v osrčje visoke Himalaje zraslo dovolj lodžev, da lahko pot opravimo brez taborjenja. Prenočujemo in prehranjujemo se v lodžih / himalajski verziji planinskih koč.
 • Z nami je izkušena nepalska ekipa z dobro organiziranim zaledjem lokalne agencije.
 • Potovanje je primerno za vse trekinške sladokusce, ki želijo doživeti himalajsko divjino še preden jo odkrijejo glavni turistični tokovi, prepredejo s cestami in pozidajo z lodži - hoteli.

1.490 EUR

plus letalska karta

21 dni
20.10-9.11.2020
 
Cena velja za skupino od 12 do 16 potnikov.
Če je število potnikov manjše (8 - 11), se cena zviša za 150 EUR.
POTEK PO DNEVIH
20.10. Let v Nepal
21.10. Prihod v Katmandu
22.10. let v Bhadrapur / prevoz v Taplejung (8h)
23.10. prevoz Taplejung - Čiruwa, 1.270m
24.10. Čiruwa - Sukethum, 1.585m, 6h hoje
25.10. Sukethum - Amjilosa, 2.395m, 7h hoje
26.10. Amjilosa - Gjabla, 2.780m, 7h hoje
27.10. Gjabla - Ghunsa, 3.427m, 6h hoje
28.10. Ghunsa - aklimatizacija
29.10. Ghunsa - Kambačen, 4.050m, 6h hoje
30.10. Kanbačen - razglednik
31.10. Kanbačen - Lhonak, 4.780m, 7h hoje
01.11. Lhonak - Pangpema (Kangčendzenga BC)
02.11. Lhonak - Kanbačen, 5h hoje
03.11. Kanbačen - Ghunsa, 6h hoje
04.11. Ghunsa - Amjilosa, 7h hoje
05.11. Amjilosa - Čiruwa, 7h hoje
06.11. prevoz v Taplejung
07.11. prevoz v Bhadrapur, let v KTM
08.11. KTM
09.11. let domov
10.11. prihod domov
Zemljevid Kangčendzena, Nepal