OBMOČJE EVEREST: TRIJE PRELAZI KHUMBUJA

PROGRAM PO DNEVIH

1/16
1. dan, LET V KATMANDU
Let iz Ljubljane ali katerega od bližnjih letališč proti Katmanduju.
2. dan, PRIHOD V KATMANDU
Pristanek v jutranjih/dopoldanskih urah. Namestitev v hotelu in priprave na treking.
3.dan, LET KATMANDU - LUKLA (2.860m), 40 min.; LUKLA - PHAKDING (2.610m), 3-4h hoje
Zgodnji let do Lukle, ki postreže s prvimi panoramami Himalaje, če se uspeš zriniti v levo vrsto sedežev. Ostane nam še dovolj dneva za nekaj ur hoje. Hodimo skozi zaselke Šerp v dolini Mlečne reke – Dudh kosi in počasi se nam razkriva njena bogata gorska okolica.
4.dan, PHAKDING - NAMČE BAZAR (3.440m), 5 - 6h

V zmernem tempu (zlasti preko zadnje strmine pred ciljem) nadaljujemo hojo v Namče. Še vedno smo v dolini Mlečne reke, ki jo zapustimo na sotočju z reko Bote khosi in se usmerimo navzgor v Namče. Vmes olupimo kako mandarino in prvič ugledamo Everest.

5.dan, NAMČE BAZAR - EVEREST VIEW HOTEL (3.964m) - KUMJUNG (3.780m), 5h
Dan za aklimatizacijo: lagodno pohajanje po šerpovskih vaseh v okolici Namčeja. Privajamo se tudi na razglede, saj naša pot ponuja kar nekaj klasičnih vedut z Ama Dablamom, Lhotsejem in Everestom v glavni vlogi. Odslej nas bodo visoke gore spremljale na vsakem koraku.
6.dan, NAMČE BAZAR - TENGBOČE (3.870m), 5h
Pot pod Everest začenjamo z razgledno hojo po udobni poti, ki prečka strma pobočja nad Dudh Kosijem - Mlečno reko. Na drugi strani doline ugledamo naš cilj, samostan Tengboče, šerpovsko središče tibetanskega budizma. Everest počasi izgine za mogočnim ostenjem Nuptseja, a v tolažbo so nam Tamserku (6.608m),  Kangtega (6.779m) in veličastni Ama Dablam (6.856m), ki se poganjajo v nebo tik nad našimi glavami. Spustimo se v globine kanjona Mlečne reke, ki jo v Phunki Tengi (3.250m) prečkamo. Zdaj moramo navzgor do raztegnjenega grebena, kjer se je ugnezdil samostan Tengboče in nekaj udobnih lodžev. Od tu spet ugledamo velikana Everest in Lhotse v vsej veličini. Seveda ne bomo izpustili priložnosti, da izkoristimo gostoljubje menihov in si ogledamo sloviti samostan, morda celo prisostvujemo njihovemu obredu, pudži.
7.dan, TENGBOČE – PERIČE (4.240m), 4 - 5h
Prijetna steza skozi rododendronov gozd nas pripelje do novega mostu preko reke Imja khola, ki zbira vode ledenikov pod Everestom in Lhotsejem ter se pod Tengbočejem izlije v Dudh Kosi. Sledi vzpon do vasi Pangboče (3.860m), ki je zadnje stalno šerpovsko naselje na naši poti. Sledimo ozki dolini Imja khole mimo številnih čajnic do široke doline, ki se odpira proti Everestu in njegovi mogočni soseščini. Naš cilj je naselje lodžev Periče na začetku doline. Tu je tudi zdravstvena postaja, kjer bomo prisluhnili predavanju o višinski bolezni.
8.dan, PERIČE – DINGBOČE (4.410m), 1,5h + aklimatizacijska tura
Everest bomo zaenkrat pustili še pri miru. Potrebujemo še nekaj aklimatizacije, preden stopimo pred njegovo obličje. Ostajamo v dolini Imja khole in naš cilj so lodži Dingbočeja. Nad njimi se pne razgledni vrh Nangkartshang. Tik pred nami je severna stran Ama Dablama, z vrha pa pogled seže do Makaluja (8.481m).
9.dan, DINGBOČE – ČUKUNG (4.730m), 3h + aklimatizacijska tura
Nadaljujemo pot po dolini reke imja Khole, vseskozi pa se nam tik nad glavo pnejo ledene vesine lepotice Khumbuja Ama Dablama, 6.812m (ženskega spola, saj ime pomeni »materino ogrlico«). Proti nam zdaj obrača SZ steno, velik plezalski podvig Tomaža Humarja in Vanje Furlana (za prvi in doslej edini vzpon čez to steno sta bila nagrajena z Zlatim cepinom). Pred nami pa se dviguje mogočno obzidje Nuptseja (7.861m) in južne stene Lhotseja (8.516m), ki je odigrala pomembno vlogo v zgodovini slovenskega himalajizma. Naša pot je lahka, saj se dolina le zložno dviguje. Po namestitvi v lodžu bomo zastavili aklimatizacijski vzpon proti Čukung Riju (5.500m) ne nujno vse do vrha.
10.dan, ČUKUNG – KONGMA LA (5.535m) – LOBUČE (4.930m), 9h

Zdaj gre zares, saj nas čaka vzpon na prvega od treh prelazov. Travnata pobočja znajo biti mestoma kar strma. S slikovite planote z jezerci pa nas na vrh prelaza pripelje udobna polica, ki seka razbito skalnato pobočje.

Čeprav je Lobuče zdaj tik pod našimi nogami, ne bomo tako hitro tam. Dolg sestop zabeli še prehod čez ledenik Khumbu, ki je sicer varen in speljan po peščinah, a je treba kdaj zastaviti tudi kak korak navzgor. Prvo sedlo je za nami in znašli smo se v novi dolini, dolini ledenika Khumbu, ki odpira pod proti Everestu.

11.dan, LOBUČE – KALA PATAR (5.545m) – GORAK ŠEP (5.140m) 6-7h
Odpravimo se v osrčje Everestovega kraljestva. Gorak Šep je najvišja točka, kjer je še na voljo trekersko udobje. Pod nogami se nam pretaka mogočna gmota ledenika Khumbu. Najvišja gora se sicer sramežljivo skriva izza mogočne zahodne Nuptsejeve stene, a jo bomo že izbezali na plano. Ko se dvigujemo proti razglednemu vrhu v grebenu, ki se proti jugu spušča s Pumorija (7.161m), Everestova temna piramida raste. Nekoliko težke sape dosežemo vrh in pred nami se odpre klasična panorama najvišje gore sveta. Pred nami je sedlo Lho la in Zahodna rama, preko katere so prvi Slovenci (Andrej Štremfelj, Nejc Zaplotnik, Stane Belak Šrauf) stopili na vrh po prvenstveni smeri v zahodnem grebenu. Na drugi strani vrha ugledamo Južno sedlo (7.900m), kjer stoji zadnji tabor pred vzponom na vrh po običajni pristopni smeri skozi Zahodno globel. Na drugi strani sedla se dviguje Lhotse (8.516m). Pol obzorja zakriva zahodna stena Nuptseja (7.861m), prizorišče dramatičnega in tragičnega prvenstvenega vzpona naveze Jeglič – Humar.
12.dan, GORAK ŠEP – LOBUČE – DZONGLA (4.830m), 5h
Dan počitka, bi lahko rekli, čeprav nam nekaj hoje ne uide. A zdaj smo že prekaljeni trekerji in nam nekaj zložne hoje skozi prelestno himalajsko pokrajino ne bo delalo preglavic. Imamo cel dan časa, da se sprehodimo do izhodišča za prelaz Čo la (. Sestop do Lobuč že poznamo, sledi dolga prečnica v stransko dolino, kjer najprej naš pogled pritegnejo vratolomna ostenja Tawočeja (6.542m) nad turkiznim ledeniškim jezerom in sosednji Čolatse (6.440m), na desni pa se odpira šesttisočak Lobuče East (6.119m).
13.dan, DZONGLA – ČO LA (5.420m) – DRAGNAK (4.700m) 6 – 7m

Po široki dolini se odpravimo vse do skalne pregrade, ko nam navidez neprehodna ostenja, nad katerimi pretijo ledeniki, zaprejo pot. Izkoristimo šibko točko, precej udobno rampo, ki nam odpre pot do vznožja ledenika pod prelazom. Ledenik je položen in dobro shojen, hoja čezenj je kar se tiče razpok varna. Komaj verjetno je, da se tako enostavno premikamo skozi divji gorski svet, ki nas obdaja. Zasneženi vrhovi, ostenja, seraki okoli nas opozarjajo, da smo sredi Himalaje.

Strm sestop sledi naravnim prehodom, ki nas privedejo do skalnatega vznožja prelaza. Tu nas čaka labirint balvanov in kratek vzpon na greben, s katerega se spustimo v zavetje lodžev Dragnaka. Prelaz je za nami, vstopamo v novo dolino, dolino ledenika Ngozumpa.

14.dan, DRAGNAK – GOKIJO (4.750m) – GOKIJO RI (5.360m), 3 + 4h
Od Gokijskih jezer nas loči širen ledenik Ngozumpa, največji v nepalski Himalaji. Napaja se z ledom mogočne gorske verige s Čo ojem (8.188m) na čelu, ki zapira prehod med Nepalom in Tibetansko planoto. Prehod čez ledenik je enostaven, saj je pot speljana čez peščine in nam tako ni treba stopiti na led. Le pogledi nas hitro prepričajo, da smo na debelem ledu – okoli nas so ledeniška jezera, prelomi in ledene stene, obzorju pa poveljuje piramida Čo Oja. S stranske morene se spustimo do naselja lodžev ob največjem, tretjem Gokijskem jezeru. Za vse, ki jim hoje še ni dovolj, sledi popoldanski vzpon na razgledni Gokijo Ri.
15.dan, GOKIJO – RENJO LA (5.345m) – THAME (3.750m), 9-10h
Obidemo tretje jezero in se preko sipin začnemo vzpenjati proti skalni pregradi. Pot se spretno izmika skalovju in nas pripelje na ozek prehod v grebenu, prelaz Renjo la, naš tretji prelaz in prehod v četrto dolino. Nekoč strm in izpostavljen sestop s prelaza je zdaj olajšan s širokim stopniščem, ki omogoča hojo tudi jakom. Kratek sestop nas odloži pri majhnemu jezercu, nato pa se spuščamo preko širokih travnatih pobočij mimo lodžev v Lungdenu (4.350m) in Marlungu (4.200m) do reke Bhote Kosi, ki priteka iz ledenika pod prelazom Nangpa la (5.806m), ki pod Čo Ojem povezuje Khumbu s Tibetom. Prenočimo v vasi Thame.
16.dan, THAME – NAMČE BAZAR, 6h
Naš veliki krog zaključujemo s hojo po prijetno razgibani poti skozi šerpovska naselja do Namče Bazarja, kjer nas čakajo jakovi zrezki, jabolčne pite, kapučini, biljard in pivo ob zvokih rokenrola...
17.dan, NAMČE BAZAR – LUKLA, 6h
Že znano pot prehodimo v nasprotni smeri in v enem dnevu. Žal ne gre vseskozi navzdol.
18.dan, Let LUKLA - KATMANDU
Zjutraj oz. dopoldne poletimo iz Lukle v Katmandu. Kot običajno si je vsak že med trekom napravil seznam opravil v Katmanduju za ta dan, ki verjetno vsebuje vsaj nekaj od naslednjega (ali pa vse hkrati): pica v Fire and Ice, biftek v K-Too, pivo v Sams baru...
19.dan, KATMANDU
V mestu starodavnih templjev, izvirnih verskih običajev, slikovitih tržnic, kulinarične pestrosti, nakupovalnih skušnjav ni nikoli dolgčas.
20.dan, LET DOMOV
ebc-01.jpg

1.540 EUR

plus letalska karta

20 dni
22. oktober - 10. november 2022
 
POTEK PO DNEVIH
01. dan. Let v Nepal
02. dan. Prihod v Katmandu
03. dan let Katmandu - Lukla / Lukla - Phakding
04. dan Phakding, 2.610m - Namče bazar
05. dan Namče bazar, 3.400m - aklimatizacija
06. dan Namče bazar - Tengboče, 3.860m
07. dan Tengboče - Periče, 4.240m
08. dan Periče - Dingboče, 4.410m
09. dan Dingboče - Čukung, 4.730m
10. dan Čukung - Kongma la, 5535m - Lobuče, 4.910m
11. dan Lobuče - Kala Patar, 5.550m - Gorak Šep, 5.140m
12. dan Gorak Šep - Dzongla, 4.830m
13. dan Dzongla - Čo la, 5.420m - Dragnag, 4.700m
14. dan Dragnag - Gokijska jezera, 4.790m - Gokijo Ri, 5.360m
15. dan Gokijska jezera - Renjo la, 5.345m - Lungden, 4.350m
16. dan Lungden - Namče bazar
17. dan Namče bazar - Lukla
18. dan let Lukla - Katmandu
19. dan Katmandu
20. dan let domov

TIP POTOVANJA

 • Epski trek v vznožje najvišje gore sveta nas popelje skozi najmogočnejšo gorsko pokrajino Himalaje.

 • V petnajstih dneh prehodimo osrčje pokrajine Khumbu nad katero se dviguje najvišja gora sveta.

 • Obiskali bomo štiri doline Khumbuja, ki jih povezujejo trije visoki prelazi: Kongma la, 5.535m, Čo la, 5.420m, Renjo la, 5.345m.

 • Povzpeli se bomo na slovita razglednika Kala Patar, 5.550m in Gokijo Ri, 5.360m.

 • Na poti nas bodo spremljali razgledi na osemtisočake Čo oju, Lhotse, Makalu in seveda Everest.

 • Posebno doživetje je prečenje ledenika Ngozumpa, največjega v Nepalu in obisk doline Gokijskih jezer.

 • To je domovina Šerp, nerazdružljivo povezanih z zgodovino himalajskih vzponov.

 • Prenočujemo in prehranjujemo se v lodžih / himalajski verziji planinskih koč.

 • Z nami je izkušena nepalska ekipa z dobro organiziranim zaledjem lokalne agencije.

 • Potovanje je primerno za vse aktivne rekreativne pohodnike. Alpinistična predznanja niso potrebna.

 • Preudarna aklimatizacija je ključna sestavina potovanja.

 • Instagram
 • Facebook Basic Black