NEPAL - OBMOČJE EVEREST

Gokijska jezera, prelaz Čo la in Kala Patar

PROGRAM PO DNEVIH

1/16
OBMOČJE EVEREST - NATANČEN PROGRAM
1. dan, 24.4. LET V KATMANDU
Let iz Ljubljane ali katerega od bližnjih letališč proti Katmanduju.
2. dan, 25.4. PRIHOD V KATMANDU
Pristanek v jutranjih/dopoldanskih urah. Namestitev v hotelu in priprave na treking.
3.dan, 26.4. Let KATMANDU - LUKLA (2.860m), LUKLA - PHAKDING (2.610m), 3-4h hoje
Zgodnji let do Lukle, ki postreže s prvimi panoramami Himalaje, če se uspeš zriniti v levo vrsto sedežev. Ostane nam še dovolj dneva za nekaj ur hoje. Hodimo skozi zaselke Šerp v dolini Mlečne reke – Dudh kosi in počasi se nam razkriva njena bogata gorska okolica. Cilj bomo prilagodili razpoložljivemu času.
4.dan, 27.4. PHAKDING - NAMČE BAZAR (3.440m), 5 - 6h

V zmernem tempu (zlasti preko zadnje strmine pred ciljem) nadaljujemo hojo v Namče. Še vedno smo v dolini Mlečne reke, ki jo zapustimo na sotočju z reko Bote khosi in se usmerimo navzgor v Namče. Vmes olupimo kako mandarino in prvič ugledamo Everest. (Z)

​5.dan, 28.4. NAMČE BAZAR - EVEREST VIEW HOTEL (3.964m) - KUMJUNG (3.780m), 5h
Dan za aklimatizacijo: lagodno pohajanje po šerpovskih vaseh v okolici Namčeja. Privajamo se tudi na razglede, saj naša pot ponuja kar nekaj klasičnih vedut z Ama Dablamom, Lhotsejem in Everestom v glavni vlogi. Odslej nas bodo visoke gore spremljale na vsakem koraku. (Z)
6.dan, 29.4. NAMČE BAZAR - MONG LA (3.965m), 4h
Z glavne Everestove transverzale zavijemo na pobočja šerpovske svete gore Kumbi lha in v zmernem vzponu dosežemo prelaz Mong la, ki omogoča prehod v dolino ledenika Ngozumpa proti Gokijskim jezerom. Mong la je ozek pomol visoko nad sotočjem rek Dudh kosi in Imja khole, ki ponuja enega boljših razgledov, ne da bi bilo treba zapustiti zavetje lodža. (Z)
7.dan, 30.4. MONG LA - DOLE (4.100m), 4h
Da prehod proti Gokijskim jezerom ni enostaven, se bomo zavedli med znatnim sestopom, s katerim bomo začeli dan. Treba je dol vse do reke Dudh kosi in potem znova zastaviti navzgor. Čeprav ne bomo končali nič višje od izhodišča in čeprav je etapa kratka, se bomo kar dobro nahodili. V popoldanskih urah se bomo podali še na aklimatizacijsko turo. (Z)
8.dan, 1.5. DOLE - MAČERMO (4.470m), 4h
Po začetnem vzponu sledi udobna hoja, ki preči razgledna zahodna pobočja visoko nad Dudh kosijem. Na severnem obzorju bo izstopal Čo oju (8188 m). Etapa bo res kratka, a to je nujno, preden se za dlje časa naselimo na območju, kjer nadmorska višina dolgo ne pade pod 4700 m. Obiskali bomo zdravstveno postajo in prisluhnili predavanju o višinski bolezni. Dali si bomo izmeriti saturacijo krvi, da vidimo, kako smo pripravljeni na višine, ki nas čakajo v naslednjih dneh. (Z)
9.dan, 2.5. MAČERMO - GOKIJSKA JEZERA (4.790m), 4h
Kratka etapa nas pripelje najprej na rob ledeniške morene ledenika Ngozumpa, ki je največji ledenik v Nepalu. Tu nas pozdravijo nešteti kamniti možici na bregu skromnega prvega jezera. Še malo in že smo pri precej večjem drugem jezeru, pa tudi tretje ni več daleč. Znajdemo se sredi ene najslikovitejših pokrajin nepalske Himalaje. Le kratek vzpon nas loči do roba ledeniške morene, od koder se odpre pogled na obsežno ledeniško reko Ngozumpe, največjega ledenika v Nepalu, ter gore v širši in daljni okolici. (Z)
10.dan, 3.5. GOKIJO RI (5.360m) / GOKIJSKA JEZERA - DRAGNAG (4.700m), 4h + 3h
Če bo volja, nas zjutraj čaka vzpon na razgledni vrh Gokijo Ri tik nad jezerom. Po povratku in po krajšem počitku se bomo odpravili čez največji himalajski ledenik Ngozumpa. Neverjetna pokrajina ledeniških jezerc in potočkov, ledenih sten, ki se nam včasih podirajo pred nosom in celo zastrugov saharskega peska je lahko prehodna, saj je ledenik pokrit z gruščem, pot pa varno speljana mimo vseh teh čudes. Takoj za ledeniško moreno nas pričaka Dragnak, kamor Šerpe priženejo svoje jake, kjer nas čaka udoben lodž. (Z)
11.dan, 4.5. DRAGNAG - ČO LA (5.420m) - LOBUČE (4.930m), 9h
Pred nami je veliki dan in začel se bo zgodaj. S sedelca nad lodžem ugledamo naš cilj, prelaz Čo la in od daleč ne zgleda prav prijazen. Potem, ko premagamo labirint balvanov zastavimo navzgor in ugotovimo, da so prehodi preko skrotaste strmine dobro uhojeni. Na vrhu nas pozdravijo značilne molilne zastavice, majhno jezerce in ledenik. Le ta je položen in shojen, tako da je prehoden brez derez. Z roba ledenika se strma pobočja spuščajo proti Dzongli. Tu nam pride prav rampa, preko katere je speljana pot navzdol brez večjih težav. Čeprav smo že nekoliko utrujeni, bomo podaljšali dan s še tremi urami razgibane hoje do Lobuč. (Z)
12.dan, 5.5. LOBUČE - GORAK ŠEP (5.140m) - KALA PATAR (5.550m) - LOBUČE, 6h + 3h
Odpravimo se v osrčje Everestovega kraljestva. Gorak Šep je najvišja točka, kjer je še na voljo trekersko udobje. Pod nogami se nam pretaka mogočna gmota ledenika Khumbu. Najvišja gora se sicer sramežljivo skriva izza mogočne zahodne Nuptsejeve stene, a jo bomo že izbezali na plano. Ko se dvigujemo proti razglednemu vrhu v grebenu, ki se proti jugu spušča s Pumorija, Everestova temna piramida raste. Nekoliko težke sape dosežemo vrh in pred nami se odpre klasična panorama najvišje gore sveta. Pred nami je sedlo Lho la in Zahodna rama, preko katere so prvi Slovenci (Andrej Štremfelj, Nejc Zaplotnik, Stane Belak Šrauf) stopili na vrh po prvenstveni smeri v zahodnem grebenu. Na drugi strani ugledamo Južno sedlo, kjer stoji zadnji tabor pred vzponom na vrh po običajni pristopni smeri kozi Zahodno globel. Na drugi strani sedla se dviguje Lhotse. Pol obzorja zakriva JZ stena Nuptseja, prizorišče dramatičnega in tragičnega prvenstvenega vzpona naveze Jeglič – Humar. (Z)
13.dan, 6.5. LOBUČE - PANGBOČE (3.930m), 5h
Pot nas vodi navzdol po klasičnem pristopu pod Everest. Obdajajo nas sloviti vrhovi – za hrbtom Lotse, pred nosom pa se poganja v zrak Ama Dablam. Pangboče je prva stalno naseljena vas na naši poti izpod Everesta. (Z)
14.dan, 7.5. PANGBOČE - NAMČE BAZAR, 6h
Naša prva postaja na poti proti Namčeju bo Tengboče. Ogledali si bomo osrednji samostan tibetanskega budizma v Khumbuju, nato pa nas čaka hitra izguba nadmorske višine. Spustiti se moramo globoko v kanjon Dudh Kosija, kjer prečkamo viseči most, nato pa se začne dolg vzpon proti Namčeju. V zadnjem delu se priključimo poti, ki jo že poznamo z začetka naše poti. Razgledna panoramska pot nas pripelje do udobja lodžev v Namče bazarju in naš krog je tako zaključen. (Z)
15.dan, 8.5. NAMČE BAZAR - LUKLA (6h)
Že znano pot med Namče Bazarjem in Luklo se da zlahka prehoditi v enem dnevu, saj smo zdaj že izkušeni hodci, pa tudi večinoma gre navzdol. (Z)
16.dan, 9.5. Let LUKLA - KATMANDU
Zjutraj oz. dopoldne poletimo iz Lukle v Katmandu. Kot običajno si je vsak že med trekom napravil seznam opravil v Katmanduju za ta dan, ki verjetno vsebuje vsaj nekaj od naslednjega (ali pa vse hkrati): pica v Fire and Ice, biftek v K-Too, kapučin v Galeriji (Illy!), pivo v Sams baru... (Z)
17.dan, 10.5. KATMANDU
V mestu starodavnih templjev, izvirnih verskih običajev, slikovitih tržnic, kulinarične pestrosti, nakupovalnih skušnjav ni nikoli dolgčas. (Z)
18.dan, 11.5. LET DOMOV
19.dan, 12.5. PRIHOD DOMOV

1.540 EUR

plus letalska karta

18 dni
24.4-11.5.2020
 
Potovanje organiziram in vodim za agencijo TrekTrek.
Več o pogojih potovanja in prijavi najdete tukaj!
STANJE PRIJAV: Odhod je POTRJEN.
ebc-01.jpg
  • Instagram
  • Facebook Basic Black