IRAN 2022 - DAMAVAND, 5.610m

​vzpon na najvišji vrh Irana
1/7
TIP POTOVANJA
 • Naš cilj je vzpon na 5.610 metrov visoki Damavand, najvišji vrh Irana, najvišji ognjenik v Aziji in najvišja gora na Bližnjem vzhodu. Je potencialno aktiven stratovulkan. Iz fumarol v okolici vrha se še vedno dvigujejo oblaki žvepla.
 • Damavand se dviguje v pogorju Alborz na severu Irana, ki ločuje obalo Kaspijskega jezera od puščavske Iranske planote. Po cesti je 138 kilometrov oddaljen od tehranskega mednarodnega letališča.
 • Vzpon je tehnično nezahteven, zaradi višine pa je potrebna preudarna aklimatizacija.
 • Z nami bodo lokalni vodniki in kuhar, prtljago pa bodo tovorili konji.
 • Prenočevali bomo v planinski koči na skupnih ležiščih in v opuščenem zavetišču. Hrane v koči ni mogoče dobiti, a bo za nas odlično poskrbel naš kuharski mojster.
 • Vzpon na Damavand lahko združite s potovanjem Perzijska pustolovščina, saj sta potovanji časovno usklajeni.

PROGRAM PO DNEVIH

 

1. dan, let v Tehran

Let v Tehran preko vmesnega letališča.

2. dan, Tehran – Polour, 2.270m - Gusfand Sara, 3.040m

Z letališča se z lastnim prevozom odpeljemo do cca. 100 kilometrov oddaljene vasi Polour( 140km,3h vožnje), ki je izhodišče za vzpon na Damavand. Naša spremljevalna ekipa nam bo pripravila značilen iranski zajtrk v gorniškem centru, nato pa si bomo vzeli nekaj ur za počitek po nočnem letu. V popoldanskih urah se bomo z džipi odpeljali do tabora pri mošeji, Gusfand Sara (17,5km, 1h vožnje) ter opravili krajši razgleden pohod v okolici. Naši lokalni spremljevalci so vajeni kuhanja v gorskem svetu, zato si pred spanjem obetamo okusno večerjo. Prenočevali bomo v zavetišču - opuščeni mošeji ali v šotorih.

3. dan, Gusfand Sara – Bargah Sevom, 4.220m

Po obilnem in slastnem zajtrku bo naša prtljaga odpotovala proti gorski koči Bargah Sevom na hrbtih konj, mi pa ji bomo lahkotno obloženi sledili v zmernem tempu, saj se dvigujemo na višino 4.220 metrov in je naše glavno opravilo aklimatizacija. Časa imamo dovolj in v dobrih štirih urah dosežemo veliko kočo (New Hut) na Bargah Sewom, ki bo naše zatočišče v naslednjih dneh. Delili si jo bomo z večinoma lokalnimi pohodniki in se lahko vedno znova prepričali o gostoljubju in prijateljskem vzdušju, ki ga bomo v Iranu nenehno deležni. Naša lokalna ekipa bo poskrbela za najboljše visokogorske obroke in lahko bomo okusili, kako sedejo kebabi na višini preko 4.000 metrov. Prenočevanje na skupnih ležiščih.

4. dan, Bargah Sevom

Po imenitne razglede ni treba daleč. Že s terase pred kočo se bodo vsenaokoli razpostavile Alborške gore, ki jih bomo lahko zasačili tako med sončnim vzhodom kot zahodom. Točno nam nami seveda kraljuje Damavand, ki si ga bomo danes nekoliko bolje ogledali. Odpravili se bomo namreč na aklimatizacijski pohod preko njegovih pobočij. Tako bomo preživeli še en dan, pomemben za aklimatizacijo pred vzponom na vrh ob dobri hrani med novimi znanci v spektakularnem visokogorskem okolju.

5. dan, Bargah Sevom – Mt.Damavand, 5.610m – Bargah Sevom – Gusfand Sara / prevoz v Teheran

Zgodaj zjutraj se bomo pod vodstvom izkušenih lokalnih gorskih vodnikov, odličnih poznavalcev Damavanda, odpravili proti vrhu. Pot se vzpenja preko južnih pobočij, nad ledenim slapom pa zavije v lažje prehoden svet vzhodnih pobočij. Pod vrhom bomo pot izbirali glede na smer vetra, da se izognemo žveplenim param, ki se še vedno dvigujejo iz fumarol. Če bodo razmere dopuščale, si bomo ogledali tudi veliko fumarolo, ki skrbi za najobilnejše izpuhe žveplenih oblakov okoli vrha. Z vrha bomo sestopili do koče Bargah Sevom, kjer si bomo privoščili kosilo. Popoldne bodo mule odnesle našo prtljago do ceste, mi pa jim bomo sledili po že znani poti. Odpeljali se bomo vse do Tehrana, kjer bomo uspeh na vrhu proslavili v restavraciji s perzijskimi specialitetami, preden se odpravimo na udoben zaslužen počitek. 7h hoje + 3h sestop + 4h vožnje.

6. dan, let domov ali nadaljevanje ture

 

 

CENA POTOVANJA

Cena potovanja je 710 EUR + letalska karta
Cena velja za skupino od 13 do 16 potnikov.
Če je število potnikov manjše (8 - 12), se cena zviša za 90 EUR.
Če je potnikov 7 ali manj potovanje lahko izpeljemo brez slovenskega vodje potovanja.
150 EUR popusta za vse, ki nadaljujete potovanje!
Cena vključuje:
 • prevozi po programu,

 • nočitev z zajtrkom v hotelu v Tehranu brez lokalne kategorizacije.

 • nočitve v zavetiščih ali šotorih po programu

 • vsi obroki med vzponom na Damavand

 • lokalni vodniki in kuhar

 • transport prtljage s konji/mulami do koče Bargah Sevom in nazaj

 • skupinsko zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris z dvojnim kritjem in doplačilom za treking nad 3000 m,

 • organizacija in izvedba potovanja s slovenskim spremljevalcem (pri 8+ udeležencih).

V ceno ni vključeno:

 • viza

 • povratna letalska karta v Tehran

 • prevoz na letališče in nazaj,

 • kosila in večerje v Tehranu,

 • napitnine.

 • zavarovanje rizika odpovedi (neobvezno, a priporočljivo)

PRIJAVA

Če se želite prijaviti na potovanje, izpolnite prijavnico.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV
Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 8. Za skupino z manj kot 8 udeleženci lahko organiziramo potovanje brez slovenskega spremljevalca.
 

VREME

Iransko zgodnje jesensko vreme je načeloma ugodno za vzpon na Damavand. Poletna vročina popusti, a je v vznožju gore še vedno prijetno toplo. Zaradi nadmorske višine in izpostavljenosti (Damavand po višini presega drugo najvišjo goro v Iranu Alam-Kuh za skoraj 800 metrov.) moramo biti v visokogorju pripravljeni na vse. S seboj imejmo dovolj toplih oblačil, učinkovito zaščito pred vetrom in padavinami ter kvalitetno toplo spalno vrečo.

OBLEKA IN OPREMA
Za vzpon na vrh potrebujete dobre pohodne čevlje in dovolj toplih oblačil ter učinkovito zaščito pred padavinami in vetrom. S seboj imejte toplo (zimsko!) spalno vrečo.
Ob prijavi boste prejeli seznam obleke in opreme. Vse o obleki in opremi boste izvedeli na sestanku skupine pred odhodom.

VIZUM

Za potovanje v Iran potrebujemo vizo. Pred potovanjem bomo zaprosili za vizo preko interneta, ki jo bomo. če bo odobrena, dobili na iranski ambasadi v Ljubljani.

CEPLJENJE IN BOLEZNI

Obveznih cepljen za vstop v državo ni. Priporočamo cepljenje proti virusu Hepatitisa A, ki je ena najbolj razširjenih popotniških bolezni. Prva injekcija nam omogoča enoletno zaščito, če pa se po enem letu cepimo še enkrat, smo brez skrbi vsaj 10 let. Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: (01) 586 39 00. Več informacij...

 

Več informacij o potovanju v Iran najdete TUKAJ.

16. - 21. september 2022
 

710 EUR

plus letalske karte

Cena velja za skupino od 13 do 16 potnikov.
Če je število potnikov manjše (8 - 12), se cena zviša za 90 EUR.
Če je potnikov 7 ali manj potovanje lahko izpeljemo brez slovenskega vodje potovanja.

ČE SE UDELEŽITE OBEH POTOVANJ, VAM PRIPADA 150 EUR POPUSTA NA SKUPNO CENO!
iran-d-05.jpg
6 dni