NEPAL 2022 - pomlad

OKOLI MANASLUJA

POTOVANJE PO DNEVIH
1/17

OKOLI MANASLUJA

Manaslu je z 8.163 metri osma najvišja gora na svetu. Za nas ima še poseben pomen, saj je v plazu pod njegovo južno steno preminil legendarni Nejc Zaplotnik.

Gora leži zahodno od Katmandujske doline. Reka Buri Gandaki, ki izvira pod njenimi vzhodnimi pobočji, si je izdolbla globok kanjon. Skozenj se prebijamo proti tibetanski meji, dokler nam razmeroma nezahteven prelaz Larkya la, 5.106m ne omogoči prehoda skozi veličastno ledeniško pokrajino severno od Manasluja proti dolini reke Marsyandi, kjer poteka treking okoli Anapurn.

Dolina reke Buri Gandaki je dolgo veljala za nedostopno. Zaradi bližine meje s Tibetom je bilo območje dolgo zaprto za tujce. Še zdaj veljajo posebni pogoji pot pod Manaslu ("restricted area"). Zato treking okoli Manasluja še ni doživel tolikšnega obleganja. Življenje v vaseh v vznožju Manasluja še vedno poteka kot v časih pred prihodom turistov.

Vzpon do višine 5.000+ metrov poteka počasi. Pokrajina okoli nas se dnevno spreminja, saj prečkamo kar šest klimatskih pasov ter različna kulturna okolja, ki jih terja prilagoditev na višino, in ponuja pestrost etničnih skupin. Pot okoli Manasluja je namenjena tistim himalajskim sladokuscem, ki iščejo doživetja izven uhojenih turističnih poti.

PROGRAM PO DNEVIH

MANASLU, april – maj 2022

01. dan, 20.4.; Let Lj. – Istanbul – Katmandu

02. dan, 21.4., prihod v Katmandu

Običajen dan v Katmanduju: priprave na treking, v agenciji urejajo vse potrebne papirje, mi pa se prepustimo prelestim Katmanduja: dobri hrani, številnim trgovinam, znamenitostim. Še zadnja priložnost za nabavo vsega potrebnega za treking.

03. dan, 22.4., transfer Katmandu – Arugat, 600m; 7-8h vožnje

Iz Katmanduja se odpeljemo po glavni cesti (Prithvi Highway) proti Pokari do kraja Malekhu, kjer se odcepi cesta proti Dhadingu. Prečkamo most čez reko Trisuli in se pripeljemo do mesteca Dhading, značilnega nepalskega bazarja. Ko zapuščamo Dhading nam kmalu postane jasno, da bo naš trek nekaj posebnega. Asfalta je konec in večkrat se zdi, da je tudi ceste zmanjkalo. Med počasno zibajočo vožnjo po značilni sredogorski pokrajini lovimo prizore iz življenja obcestnih vasi (z mogočnim ozadjem himalajskih vršacev od Langtanga do Daulagirija v ozadju, če je ozračje dovolj čisto). Prekopicovanje se za danes konča v Arughatu, lokalnem središču na obeh bregovih reke Buri Gandaki.

04. dan, 23.4., prevoz Arugat – Soti Khola, 710m; 1,5h vožnje – Macha Khola, 900m, 6h

Živahna vožnja z lokalnim avtobusom nas dostavi do konca prevozne ceste v vasici Soti khola, kjer vzamemo pot pod noge. Široka podlaga se hitro izteče in rečni breg se postavi navpično: umetelno vklesana steza je obrobljena z impresivno globino, a že za ostrim ovinkom, ko se dolina razširi, se odpre povsem drugačen svet – valujoča pokrajina, posejana z domačijami Gurungov, pripadnikov nepalskega ljudstva, ki naseljuje niže ležeče bregove Buri Gandakija. Gurunške dame zlahka prepoznamo po drznih kreacijah nakita, ki krasi ne le ušesa ampak tudi nosove. In ko se vasi Gurungov iztečejo, se naša pot spusti prav do reke, da se čevlji ugreznejo v mehko mivko. Pot skuša slediti rečnemu bregu, a jo naravne ovire večkrat potisnejo nekoliko više, dokler nas ne pričaka vasica Maccha Khola (»Ribji potok«), kjer bomo prenočili.

05. dan, 24.4., Macha Khola – Jagat, 1.410m; 7h

Prva etapa današnjega dne nas pripelje do toplih vrelcev v vasici značilnega imena Tatopani (Vroča voda), nekam neudobno stlačeni med reko in navpično skalovje. Kakorkoli, voda je res topla, celo vroča in takšne še dolgo ne bo na voljo.

Kmalu zatem prvič prečkamo most čez Buri Gandaki in se vzpenjamo mimo številnih čajnic, pot mora obiti zagatni katarakt, ki divje meša vode Buri Gandakija. Takoj za njim se pokrajina popolnoma spremeni, reka se razliva po široki dolini obdani s strmimi neprehodnimi pobočji. Še enkrat prečkamo reko in že smo v lični vasici tradicionalne kamnite gradnje, v Jagatu.

06. dan, 25.4., Jagat – Deng, 1.800m, 7h

Kmalu se spet znajdemo sredi živahnega življenja Gurungov ob reki. Ko tako nizamo vasico za vasico, se nad nami mogoče dviguje sedemtisočak Shingri Himal, čeprav nismo še niti dva tisoč metrov visoko. Dolg most nas prestavi na drug breg reke Buri Gandaki, kratek vzpon pa v večjo vas Philim. Vstopili smo v zaščiteno območje Manasluja in treba bo urediti nekaj papirologije. Nadaljevanje poti popestrijo mogočni slapovi, zadnji se nam malodane zliva na glavo. Udobna pobočja se na hitro zožijo in mimo odcepa v odmaknjeno dolino Tsum se spustimo do reke, ki tu priteče iz ozkega kanjona. Pot nas popelje skozenj in se malo seli z enega brega na drugega. Kanjon se zaključi v skromnem naselju Deng, kjer prenočujemo.

07. dan, 26.4., Deng – Namrung, 2.660m; 7h

Zdaj vstopamo v zgornji del doline Buri Gandaki, ki se imenuje Kutang. Kultura postaja vedno bolj tibetanska, čeprav so prebivalci po izvoru še vedno Gurungi. Strm odsek nas dvigne od reke do slikovite vasice Rana (1980 m). Tu se začne dolgo prečenje strmih pobočij visoko nad reko. Pot nas pripelje spet do reke in čeznjo. Kmalu se znajdemo v širnih gozdovih rododendrona, Buri Gandaki se zoži v nekakšen vintgar, pot pa nas v vztajnem vzponu pripelje v vas Namrung.

08. dan, 27.4., Namrung – Lho, 3.180m; 4h

Izstopili smo iz gozda in se povzpnemo do slikovite vasice Li, 2910 m. Molilni zidovi in zastavice ter samostani posejani vsenaokoli opozarjajo, da smo vstopili v tibetanski svet Nubrija, območja ob zgornjem toku reke Buri Gandaki, kjer se prebivalci še zelo dobro zavedajo svojih tibetanskih korenin.

Vstopimo v stransko dolino, ki jo zaključuje snežna pregrada sedemtisočaka Himalčuli, da dosežemo most preko rečice Hinang khole, ter se povzpnemo skozi vasico Šo in dalje do večje vasi Lho. Že na poti ugledamo znameniti dvojni rogelj 8163 m visokega Manasluja, ki je še posebej impresiven kot ozadje velikega samostana v Lhoju.

09. dan, 28.4., Lho – Sama, 3.530m, 4h

Z višino se naše etape krajšajo in razgledi zaljšajo. Dolg vzpon nas pripelje do vasi Šjala na izravnavi z izjemnim razgledom na Manaslu in niz okoliških sedemtisočakov, nato pa se kmalu začnemo spuščati mimo širnih pašnikov do največje vasi Nubrija, Same, ki jo domačini imenujejo Ro. Živahno dogajanje v vasi kot da se ne meni za turiste, ki vdirajo v te odmaknjene kraje. Dvorišča značilno grajenih »vrstnih« hiš so vedno polna – otrok, govedi in odraslih, ki se ne dajo motiti pri svojih opravkih. Vse to pod budnim očesom zaščitnika vasi božanstva Pungjen kot tu imenujejo Manaslu, ki ovit v snežne zastave kraljuje nad vasjo.

10. dan, 29.4., Sama – Pungyen gompa, 4.200m – Sama, 7h

Celodnevna aklimatizacijska tura nas bo popeljala do odmaknjenega samostana za stransko moreno ledenika Pungjen. Tu se nam odpre pogled na amfiteater vrhov z Manaslujem na čelu, le da sedaj zremo v njegovo vzhodno ostenje.

11. dan, 30.4., Sama – Sumdo, 3.860m; 3 – 4h

Čaka nas lagodna hoja do zadnje vasi Nubrija po široki ledeniški dolini, kjer se izpod ledenikov rojevajo mlade vode Buri Gandaki. Sumdo je bil nekoč izhodišče za živahno trgovanje preko himalajskih prelazov s Tibetom, ki tudi sedaj niso nepredušno zaprti. Naš cilj je le še par ur oddaljen od meje. Glavna prometnica proti Tibetu krene proti vzhodu pod impresivnim ostenjem Sumdo Peaka.

12. dan, 1.5., Sumdo – Dharamsala, 4.480m; 4h

Iz Sumda se spustimo do Buri Gandaki, ki je zdaj še precej pohlevna rečica. Povzpnemo se preko pobočji na drugi strani proti zahodu, medtem ko bi nas pot naravnost precej hitro pripeljala v Tibet. Za našim hrbtom vedno veličastneje raste Sumdo Peak, globoko pod nami pa ugledamo ledeniški tok Sjača, nad katerim se dviguje Manaslujeva severna plat. Kljub temu, da smo v neposredni bližini zasneženih vrhov in ledenikov, hodimo navzgor po travnatih pobočjih do slemena nad ledeniškim križiščem, kjer se Sjači pridruži ledenik Larkja. Naša pot preči travnate vesine nad ledenikom Larkjo do razširitve, kjer stoji edino zidano zavetje daleč naokoli. To je Dharamsala, izhodišče za vzpon na prelaz Larkja la.

13. dan, 2.5., Dharamsala – Larkya la, 5.100m – Bimthang, 3.720m; 9h

Začenjamo zgodaj, saj je pred nami dolg dan. Držimo se desnih pobočij za stransko moreno ledenika Larkja in se zmerno vzpenjamo preko vedno širše doline. Pod prelazom se usmerimo proti levi, saj je prelaz tik pod vrhom Larkya Peak (6219 m) južno od ledenika. Z vrha se nam v jasnem vremenu odpre pogled na vrsto gorovij na SZ v bližnji in malo manj bližnji okolici od Himlung Himala (7126 m) do Anapurne II (7937 m).

Čaka nas dolg sestop preko peščenih (in morda zasneženih) pobočij ter ob stranskih ledeniških morenah do velike travnate izravnave Bimtang, kjer nas razveselijo udobni lodži.

14. dan, 3.5., Bimthang – Dharapani, 1.860m; 7h

Pot vijuga med peščenimi nanosi ledenikov in preko ledeniških potokov ter nas pripelje v čudovit gozd borov in rododendronov. Nekaj časa sestopamo udobno po gozdni poti, dokler ne pridemo do reke Dudh Kosi ("Mlečna reka"), ki priteka iz približno istih višav kot mi. Tu in tam nam malo nagaja, ker je odnesla pot in nas sili v obvoze ter nam tako popestri pot. Ko pridemo do velike vasi Tilje (2600 m) nas čaka le še udobna široka pot, ki nas v dveh urah pripelje do Dharapanija v dolini reke Marsijandi, na trasi treka okoli Anapurn.

15. dan, 4.5., Dharapani – Besi Sahar – Katmandu, 5 + 6h vožnje

Po zajtrku sedemo v lokalne džipe in se odguncamo ob reki Marsijandi navzdol. Cesta skozi dolino ni popolnoma ustavila trekinških aktivnosti in lahko se le čudimo vztrajnim pohodnikom, ki kljub prometu, prahu in hrupu ne odnehajo slediti nekoč legendarni trekinški transverzali okoli Anapurn. Vozne razmere se drastično izboljšajo v Besi Saharju, kjer končno zapeljemo na asfaltno podlago. Nadaljujemo do ceste Pokara – Katmandu in po tej glavni nepalski prometnici zapeljemo v Katmandu po cca. 12 urah vožnje.

16. dan, 5.5., Katmandu

Ogledi, nakupi, dobra hrana ... Katmandu je bil vedno sinonim za vse našteto. Še toliko bolj po zaključku treka. Uživanje v udobju Katmanduja se nadaljuje ...

17. dan, 6.5., let Katmandu – Ljubljana

18. dan, 7.5., prihod v Ljubljano

1.250 EUR
+ letalska karta

18 dni
20.april - 7.maj 2022
 
POTEK PO DNEVIH

01. dan Let v Nepal
02. dan Prihod v Katmandu
03. dan Katmandu - Arughat, 600m
04. dan Arughat - Soti Khola - Machha Khola, 900m
05. dan Machha Khola - Jagat, 1.410m
06. dan Jagat - Philim - Deng, 1.800m
07. dan Deng - Namrung, 2660m
08. dan Namrung - Lo, 3.180m
09. dan Lo - Sama, 3.530m
10. dan aklimatizacija v Sami
11. dan Sama - Samdo, 3.860m
12. dan Samdo - Dharamsala, 4.480m
13. dan Dharamsala - Larkya la, 5.100m - Bimthang, 3.720m
14. dan Bimthang - Dharapani, 1.860m
15. dan Dharapani - Besi Sahar - Katmandu
16. dan Katmandu
17. dan let domov
18. dan prihod domov