NEPAL - jesenska sezona 2020

OKOLI ANAPURN

Sloviti nepalski treking na nov način
1/15

PROGRAM PO DNEVIH

 

Dan 1,  Ljubljana – Katmandu

Let Ljubljana – Katmandu

Dan 2, Katmandu

Prihod v Katmandu

Dan 3, Katmandu - Besi Sahar - Jagat, 1.330m (celodnevna vožnja)

Iz Katmanduja se odpeljemo po cesti proti Pokhari, od katere se odcepimo v kraju Dumre in se pripeljemo v mestece Besi Sahar (6h vožnje). Tu zamenjamo prevozno sredstvo, saj ob reki Marsijandi navzgor vozijo lahko le lokalni prevozniki. Asfalta je konec in začne se vesela gorska vožnja po nekdanji trekinški trasi. Zaključimo v vasici Syange / Jagat, kjer prespimo v lodžu.

Dan 4, Jagat – Chame, 2.710m - Zgornji Pisang, 3.310m, 4–5h hoje

Odpeljemo se dalje navzgor ob reki Marsijandi do vasi Chame, ki je upravno središče okrožja Manang. Začenja se naš treking. Kmalu za vasico Brathang se nad nami dvigne strmo gladko ostenje Paungda Danda, ki se dviguje poldrugi kilometer visoko. Domačini verjamejo da tu preko potujejo duhovi umrlih v nebesa. Povzpnemo se do lepo ohranjene starodavn vasice Zgornji Pisang, kjer prespimo. Na nasprotni strani doline se dviguje skoraj osem tisoč metrov visoka Anapurna II. Vstopili smo v osrčje dežele boginje Anapurne. Prespimo v lodžu.

Dan 5, Pisang – Ghyaru, 3.670m – Ngawal, 3.660m – Braga, 3.470m, 6-7h

Pred nami je panoramska pot, ki nam bo postopoma odkrivala pogorje Anapurn z vrhovi, ki se bodo nizali na nasprotni strani doline. Dan začenjamo z nekaj resnimi koraki navzgor, kjer nas čaka vasica Gyaru. Vzpon bo poplačan s prelestno razgledno potjo, ki skorajda naravnost preči pobočja in nas brez truda pripelje do vasice Ngaval, od koder se spustimo v dolino. Mimo Brage, še ene vasi, ki zvesto ohranja svojo podobo, prikorakamo v udobje Mananga.

Dan 6, Braga– ledeniško jezero Kicho Tso, 4.620m, 7-8h

Tokrat bomo združili aklimatizacijo z resnim pohodom na severno stran doline, kjer se skrivata gorski jezerci, ki nam poleg očarljive lege nudita tudi širne razglede. Obenem bomo deležni tudi znatne višinske spodbude, ki nam bo v naslednjih dneh prav prišla.

Dan 7, Braga - Manang, 3.519m – Šri Kharka, 4.045m, 4-5h

Doslej smo se dodobra nahodili. Čaka nas nezahtevna hoja ob zgornjem toku reke Marsijangdi do vasi Kangsar in dalje do lodžev v Šri Kharki, ki bo naše izhodišče za pot do jezera Tiličo.

Dan 8, Šri Kharka - Tiličo BC Hotel, 4.140m, 4-6h

Naš pohod v divjino Anapurninega pogorja nadaljujemo proti edinemu možnemu izhodišču za naskok odmaknjenega jezera. Hoja ni zahtevna, čaka nas slikovit odsek prečenja velikih melišč in stolpov svojevrstnih oblik preden dosežemo zatrep doline, kjer nas čaka naše prenočišče.

Dan 9, Tiličo BC Hotel – jezero Tiličo, 4.920m – Šri Kharka, 4.045m, 7 – 8h

Veliki dan začenjamo z vzponom , ki nas bo pripeljal v mogočen amfiteater, kjer širno ledeniško jezero obdajajo seraki Velike bariere in sedemtisočaka Tiličo Peak. Nedvomno je vstop v ta divji svet vreden truda. Eden od vrhuncev potovanja.

Dan 10, Šri Kharka – Thorung Pedi, 4.540m, 7h

Še en vrhunec potovanja je pred nami. Odpravimo se proti vznožju prelaza Thorung la. Čaka nas kar nekaj osupljivih razgledov, da nam popestrijo pot. Še enkrat se bomo iz globokih dolin povzpeli v predverje himalajskih vrhov.

Dan 11, Thorung pedi – Thorung la, 5.416m – Muktinath, 3.800m, 8-9h

Veliki dan, ko bomo povezali dolino reke Marsijandi z dolino reke Kali Gandaki. Thorung la je tehnično nezahteven prelaz, po začetni strmini se pot znatno položi, učinke višine pa bomo kompenzirali z vsem himalajskim klatenjem, ki smo ga opravili do sedaj. Potem ko se nagledamo novih pokrajin, ki se nam odprejo na prelazu, se začne dolg spust, ki se konča v svetiščih Muktinatha, drugem najsvetejšem hindujskem kraju Nepala.

Dan 12, Muktinath/Ranipauwa – Lubra, 3.020m – Jomson, 2.743m, 5h

Za sestop bomo ubrali povsem drugo pot kot običajno. Odmaknili se bomo od ceste, ki se spušča iz Muktinatha v dolino reke Kali Gandaki, in obiskali odmaknjeno vasico Lubra, kjer se je ohranilo starodavno verovanje bon. Ob široki strugi reke Kali Gandaki bomo prispeli v Jomson, lokalno središče, nad katerim se dviguje mogočna piramida Daulagirija, na drugi strani doline pa pozornost pritegnejo vrhovi sedemtisočakov Nilgirijev.

Dan 13, Let Jomson – Pokhara, 20 minut

Zjutraj bomo poleteli iz Jomsona proti Pokhari. Kratek let nam bo postregel s spektakularnimi razgledi na niz Anapurn na eni in pravilen trikotnik Daulagirija na drugi strani. Ker bomo v Pokari pristali že zgodaj, bomo imeli dovolj časa za post trekinško rehabilitacijo, saj je drugo največje nepalsko mesto kot ustvarjeno za razvajanje utrujenih trekerjev.

Ps. Če bo let v Pokharo zaradi slabega vremena odpovedan, se bomo morali proti Pokhari odpeljati z džipi. Celodnevna vožnja.

Dan 14, Pokhara

Dan, ki ga bomo preživelji v bolj ali manj intenzivnem brezdelju sredi turističnega vrveža Pokare na obali jezera Phewa.

Dan 15, Pokhara – Kathmandu, 6-7h vožnje

Iz Pokhare se odravimo v Katmandu s turističnim avtobusom.  V Katmandu prispemo v popoldanskih urah.

Dan 16, Katmandu

Dan za ogled znamenitosti  in zadnje nakupe.

Dan 17, Let Kathmandu – Ljubljana

Dan 18, prihod domov

TIP POTOVANJA

  • Klasični himalajski treking, ki povezuje dolini rek Marsijangdi in Kali Gandaki ter obide mogočno pogorje Anapurn.

  • Novozgrajena cesta nam prihrani nekaj dni vzpona. Tako nam ostane več časa za visokogorski svet pod severnimi ostenji Anapurn in obisk ledeniškega jezera Tiličo na višini 5.000 metrov tik pod mogočnimi snežnimi ostenji.

  • Našo pot odlikuje izjemna raznolikost: subtropsko vznožje, kanjoni reke Marsijangdi, visokogorska pokrajina Mananga, ledeniško okolje jezera Tiličo, visokogorska puščava Mustanga v vznožju osemtisočaka Daulagiri in širne peščine reke Kali Gandaki.

  • Obeta se nam tudi kulturno pestro potovanje. Hodimo skozi vasi ljudstva Gurungov in se zadržimo med podjetnimi Manangi. Hinduizem nižin z višino zamenja tibetanski budizem. V Mustangu živijo tibetanski Lope, nižje ob reki Kali Gandaki pa nekdanji trgovci s soljo Thakaliji. Zadnji dan hoje se ustavimo v slikoviti vasici Lupra, edinem zatočišču ločine bon v tem delu Nepala.

  • Prenočujemo in prehranjujemo se v lodžih / himalajski verziji planinskih koč.

  • Z nami je izkušena nepalska ekipa z dobro organiziranim zaledjem lokalne agencije.

  • Potovanje je primerno za vse aktivne rekreativne pohodnike.

  • Preudarna aklimatizacija je ključna sestavina potovanja.

1.440 EUR

plus letalska karta

april / maj
 
POTEK PO DNEVIH
01. dan Let v Nepal
02. dan Prihod v Katmandu
03. dan Katmandu - Besi Sahar - Jagat, 1.330m
04. dan Jagat - Chame - Gornji Pisang, 3.310m
05. dan Gornji Pisang - Ngawal - Braga, 3.470m
06. dan Braga - Kicho tso, 4.620m - Braga
07. dan Braga - Šri Kharka, 4.045m
08. dan Šri Kharka - Tilicho Base Camp, 4.140m
09. dan BC - jezero Tilicho, 4.920m - Šri Kharka
10. dan Šri Kharka - Thorong Phedi, 4.540m
11. dan Thorong la, 5.416m - Muktinath, 3.800m
12. dan Muktinath - Lubra - Jomson, 2.743m
13. dan Jomson - Pokara
14. dan Pokara
15. dan Pokara - Katmandu
16. dan Katmandu
17. dan let domov
18. dan prihod domov

18 dni